Tudástár és Blog

A robottechnológia fejlődéséről röviden

Az emberek mindig is szerettek tárgyakat és eszközöket létrehozni, alkotni. Az eszközök arra voltak hivatottak, hogy megkönnyítsék az emberek munkáját, vagy bizonyos feladatokat akár teljesen át is vegyenek az embertől. De vajon minden szerkezet, amely elvégez az ember helyett egy munkát, robotnak tekinthető? Ebben a cikkben áttekintjük a robottechnológia fejlődését.

Amennyiben érdekesnek találod a témát, böngészd át nyugodtan a korábbi cikkeinket!

A robotika kezdetei

A robotok történelme régebbre nyúlik vissza, mint amit elsőre gondolnánk. Időszámításunk előtt 1000 környékén Kínában Yan Shi készített a császárra teljes mértékig hasonlító életnagyságú mechanikus szerkezetet. Leonardo Da Vinci is tervezett egy humanoid robotot, arról azonban nincs információnk, hogy ez valaha elkészült-e. A XVI. és XIX. század közötti időből sok automata szerkezetről van tudomásunk, például a Fonó Jenny-nek keresztelt automata szövőgépről.

A robottechnológia fejlődése a XIX. századtól napjainkig

A modern robotok megjelenése az ipari forradalom idejére tehető. Az automatizáció egyre több területen jelent meg, és a programozható gépek ötlete is megfogalmazódott. A mesterséges intelligenciával rendelkező emberre hasonlító robot az 1800-as évek közepén jelent meg. 1898-ban Nikola Tesla épített egy rádió vezérlésű csónakot, amely akár a mai távvezérlésű járművek elődjének is tekinthető.

Maga a “robot” szó a cseh „robota” szóból ered, melynek jelentése: szolgaságban tartani. Az első igazi robotnak a Televox nevű humanoid robot tekinthető, mely 1927-ben jelent meg. Egy évvel később a japánok is építettek egy robotot, a Gakutensoku-t.

A legendássá vált, sokat emlegetett robot törvények Isaac Asimov-tól származnak, aki először három törvényt fogalmazott meg, később azonban kiegészítette egy 0. törvénnyel is.


“0. A robotnak nem szabad kárt okoznia az emberiségben, vagy tétlenül tűrnie, hogy az emberiség bármilyen kárt szenvedjen.
 

  1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. 
  1. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
  1. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és a második törvény előírásaiba.”

Ezen törvények érvényességét számos tudós vitatja, mivel vannak olyan helyzetek, amelyekre ezek egyáltalán nem alkalmazhatók.

1950-től napjainkig a számítástechnika fejlődésének és az MI kutatásoknak megfelelően a robotok egyre összetettebbé, bonyolultabbá, intelligensebbé váltak, és a technológiájuk is sokat fejlődött. Az első ipari robot, az Unimate 1961-ben állt munkába, az első mobil robot, a Shakey pedig 1970-ben.

Az öntanuló és interakciókra képes humanoid robotok a 90-es évek végén jelentek meg.

A robotika jelene és jövője

A mesterséges intelligencia kutatások hihetetlen sebességgel zajlanak, és hatalmas összegeket emésztenek fel, így a robottechnológia egyre több és több területen jelenik meg, egyre komplexebb feladatok megoldására képes. A robotok a legváltozatosabb méretekben és formákban jelennek meg, és sok esetben tanulásra is képesek. Hogy csak néhány érdekességet említsünk a rengeteg alkalmazásból, vannak ma már robotcellák, önvezető járművek, harci drónok, űrállomáson szolgáló robotok, sebészeti robotok, raklapozó robotok.

 

Cégünk egyedi igények alapján tervezi meg és készíti el a feladatra legalkalmasabb robotokat egy felkészült mérnökcsapat közreműködésével.

További cikkeink

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…

Szakértői mérnökgárda

Házon belül kiépítettünk gépésztervező, villamostervező, PLC és robotprogramozó, mechanikus és villamos szerelő részleget, illetve a különböző területeket koordináló, minősített projektvezetőkből álló csapatot. Gépészmérnökeink a Solid Edge tervező szoftvert használják és…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech