Tudástár és Blog

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

A CNC gépek elődjének számító NC-k már a mikroszámítógép feltalálása előtt kifejlesztésre kerültek, napjainkban a számítógépes támogatás minden korábbinál részletesebb programozást tesz lehetővé. Ezek az eszközök akkor kerülnek felhasználásra, amikor az egyes részműveletek közötti beállítások cseréje, a szerszámok mozgatása önmaga annyi időbe kerülne, mint maga a művelet elvégzése. A programozás segítségével a folyamatok rögzíthetők a CNC gép memóriájában, így az végtelenített sorozatban képes újra és újra elvégezni azokat.

Szintén gyakori felhasználási területnek számít az olyan műveletvégzés, ahol a munkát több tengely mellett, s nem egyenes mozgással kell elvégezni. Ezeket az emberi munkaerő nem képes megfelelő precizitással és gyorsasággal elvégezni, így ilyen részfolyamatoknál is CNC szerszámgépeket használnak fel.

Az egyes gépek gyártói és platformjai akár egy felhasználó vállalaton belül is teljesen eltérők lehetnek, mivel nincs közös szabvány a CNC szerszámgépek felépítésére. Még az egyes CNC gyártók sorozatai sem feltétlenül kompatibilisek egymással, így gyakran egyedileg kerülnek beállításra a helyszínen a célgépek.

A CNC-vel irányított leggyakoribb feladatok közé tartozik a marás, a köszörülés, az esztergálás, a szikraforgácsolás, a lézervágás, a vízzel történő vágás vagy a hegesztés. Ezeknél a CNC egység felügyeli a teljes folyamatot, intézkedik a munkadarabok cseréjéről, a megfelelő szerszámok váltásáról, a kenésről, a hűtésről és minden olyan dologról, mely szükséges az adott feladat elvégzéséhez. Utóbbiba olyan számítások is beletartoznak, melyek a dinamikusan változó környezet okozta módosítások meghatározásához kellenek, így kezelhető a hőtágulás, az eltérő hőmérsékletek, páratartalom, holtjáték vagy menet közben fellépő váratlan események.

Egy CNC gép megjelenésében átmenetet képez a hagyományos szerszámgépek és a számítógépek között. Az eredmények és a kimenetek megjelenítéséhez képernyővel rendelkezik, míg a bevitelről billentyűzet gondoskodik. Eközben maga a szerszámgép robusztus borítással és házzal rendelkezik, így állva ellen az ipari környezetben előforduló behatásoknak. A munkavégzési területet strapabíró védőburkolat választja el az emberi operátortól, így a fizikai folyamatok során leváló forgácsok, anyagok és más részek nem károsíthatják a munkagépet, és nem okozhatnak emberi sérülést.

Maga a szerszámgép magja számos további részből áll össze, attól függően, hogy mi a feladata. Rendszerint megtalálhatók benne a különféle szerszámok ágyai, a meghajtásról gondoskodó hajtóművek, fogaskerekek és a befogófejek. Ha szükség van kenésre, akkor az ennek befújását végző rész is a szerszámgép mellett helyezkedik el, s a különféle leváló részek és a kenő- vagy hűtőanyag elvezetéséről is gondoskodni kell.

További cikkeink

A robotika már nem csak az autóipari gyártósorokon hódít

A robotika már nem csak az autóipar sajátja, egyre több területen jelenik meg. Az ügyesség, mobilitás és kapcsolódás területén elért innovációval a robotok új iparágakat hódítanak meg. Széles körű azoknak az iparágaknak a sora, ahol a robotika megtalálja a helyét és egyre inkább nő azok száma, akik rájönnek az előnyeire.

CNC technológia és 3D nyomtatás trendek

A 3D nyomtatás fejlődése még korai szakaszban van, korántsem aknázták még ki az összes benne rejlő lehetőséget, mégis forradalmasította a gyártási technológiákat. A számítógépes számjegyvezérléssel (Computer Numerical Control, CNC) kombinálva…

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…
hu_HUHungarian
hu_HUHungarian en_USEnglish
iso_promatech