Tudástár és Blog

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

A CNC gépek elődjének számító NC-k már a mikroszámítógép feltalálása előtt kifejlesztésre kerültek, napjainkban a számítógépes támogatás minden korábbinál részletesebb programozást tesz lehetővé. Ezek az eszközök akkor kerülnek felhasználásra, amikor az egyes részműveletek közötti beállítások cseréje, a szerszámok mozgatása önmaga annyi időbe kerülne, mint maga a művelet elvégzése. A programozás segítségével a folyamatok rögzíthetők a CNC gép memóriájában, így az végtelenített sorozatban képes újra és újra elvégezni azokat.

Szintén gyakori felhasználási területnek számít az olyan műveletvégzés, ahol a munkát több tengely mellett, s nem egyenes mozgással kell elvégezni. Ezeket az emberi munkaerő nem képes megfelelő precizitással és gyorsasággal elvégezni, így ilyen részfolyamatoknál is CNC szerszámgépeket használnak fel.

Az egyes gépek gyártói és platformjai akár egy felhasználó vállalaton belül is teljesen eltérők lehetnek, mivel nincs közös szabvány a CNC szerszámgépek felépítésére. Még az egyes CNC gyártók sorozatai sem feltétlenül kompatibilisek egymással, így gyakran egyedileg kerülnek beállításra a helyszínen a célgépek.

A CNC-vel irányított leggyakoribb feladatok közé tartozik a marás, a köszörülés, az esztergálás, a szikraforgácsolás, a lézervágás, a vízzel történő vágás vagy a hegesztés. Ezeknél a CNC egység felügyeli a teljes folyamatot, intézkedik a munkadarabok cseréjéről, a megfelelő szerszámok váltásáról, a kenésről, a hűtésről és minden olyan dologról, mely szükséges az adott feladat elvégzéséhez. Utóbbiba olyan számítások is beletartoznak, melyek a dinamikusan változó környezet okozta módosítások meghatározásához kellenek, így kezelhető a hőtágulás, az eltérő hőmérsékletek, páratartalom, holtjáték vagy menet közben fellépő váratlan események.

Egy CNC gép megjelenésében átmenetet képez a hagyományos szerszámgépek és a számítógépek között. Az eredmények és a kimenetek megjelenítéséhez képernyővel rendelkezik, míg a bevitelről billentyűzet gondoskodik. Eközben maga a szerszámgép robusztus borítással és házzal rendelkezik, így állva ellen az ipari környezetben előforduló behatásoknak. A munkavégzési területet strapabíró védőburkolat választja el az emberi operátortól, így a fizikai folyamatok során leváló forgácsok, anyagok és más részek nem károsíthatják a munkagépet, és nem okozhatnak emberi sérülést.

Maga a szerszámgép magja számos további részből áll össze, attól függően, hogy mi a feladata. Rendszerint megtalálhatók benne a különféle szerszámok ágyai, a meghajtásról gondoskodó hajtóművek, fogaskerekek és a befogófejek. Ha szükség van kenésre, akkor az ennek befújását végző rész is a szerszámgép mellett helyezkedik el, s a különféle leváló részek és a kenő- vagy hűtőanyag elvezetéséről is gondoskodni kell.

További cikkeink

Vezető tervező

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, gyártósorok gépészeti önálló tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően A robotcellák, célgépek,…

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

Gépész tervező mérnök

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, gyártósorok gépészeti tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően Milyen elvárásoknak kell megfelelned?…

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Projektvezető

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Projektek leszállítása határidőre, a megfelelő minőségben, a költségkereteken belül Projektcsapat vezetése (feladatok delegálása és teljesülésük követése, ellenőrzése) Külső és belső érintettek menedzsmentje, kapcsolattartás a…

Villamos szerelő

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Villamos vezérlőszekrények villamos és mechanikus szerelése Az épített gépek műhelyi és helyszíni villamos szerelése, bekötése A villamos szerelésekhez kapcsolódó mechanikai szerelések (pl. érzékelő felszerelés,…