Tudástár és Blog

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

A CNC gépek elődjének számító NC-k már a mikroszámítógép feltalálása előtt kifejlesztésre kerültek, napjainkban a számítógépes támogatás minden korábbinál részletesebb programozást tesz lehetővé. Ezek az eszközök akkor kerülnek felhasználásra, amikor az egyes részműveletek közötti beállítások cseréje, a szerszámok mozgatása önmaga annyi időbe kerülne, mint maga a művelet elvégzése. A programozás segítségével a folyamatok rögzíthetők a CNC gép memóriájában, így az végtelenített sorozatban képes újra és újra elvégezni azokat.

Szintén gyakori felhasználási területnek számít az olyan műveletvégzés, ahol a munkát több tengely mellett, s nem egyenes mozgással kell elvégezni. Ezeket az emberi munkaerő nem képes megfelelő precizitással és gyorsasággal elvégezni, így ilyen részfolyamatoknál is CNC szerszámgépeket használnak fel.

Az egyes gépek gyártói és platformjai akár egy felhasználó vállalaton belül is teljesen eltérők lehetnek, mivel nincs közös szabvány a CNC szerszámgépek felépítésére. Még az egyes CNC gyártók sorozatai sem feltétlenül kompatibilisek egymással, így gyakran egyedileg kerülnek beállításra a helyszínen a célgépek.

A CNC-vel irányított leggyakoribb feladatok közé tartozik a marás, a köszörülés, az esztergálás, a szikraforgácsolás, a lézervágás, a vízzel történő vágás vagy a hegesztés. Ezeknél a CNC egység felügyeli a teljes folyamatot, intézkedik a munkadarabok cseréjéről, a megfelelő szerszámok váltásáról, a kenésről, a hűtésről és minden olyan dologról, mely szükséges az adott feladat elvégzéséhez. Utóbbiba olyan számítások is beletartoznak, melyek a dinamikusan változó környezet okozta módosítások meghatározásához kellenek, így kezelhető a hőtágulás, az eltérő hőmérsékletek, páratartalom, holtjáték vagy menet közben fellépő váratlan események.

Egy CNC gép megjelenésében átmenetet képez a hagyományos szerszámgépek és a számítógépek között. Az eredmények és a kimenetek megjelenítéséhez képernyővel rendelkezik, míg a bevitelről billentyűzet gondoskodik. Eközben maga a szerszámgép robusztus borítással és házzal rendelkezik, így állva ellen az ipari környezetben előforduló behatásoknak. A munkavégzési területet strapabíró védőburkolat választja el az emberi operátortól, így a fizikai folyamatok során leváló forgácsok, anyagok és más részek nem károsíthatják a munkagépet, és nem okozhatnak emberi sérülést.

Maga a szerszámgép magja számos további részből áll össze, attól függően, hogy mi a feladata. Rendszerint megtalálhatók benne a különféle szerszámok ágyai, a meghajtásról gondoskodó hajtóművek, fogaskerekek és a befogófejek. Ha szükség van kenésre, akkor az ennek befújását végző rész is a szerszámgép mellett helyezkedik el, s a különféle leváló részek és a kenő- vagy hűtőanyag elvezetéséről is gondoskodni kell.

További cikkeink

Mennyi munkaerőt képes kiváltani egy robot?

Azzal keresett meg minket egy raklapgyártással foglalkozó cég, hogy segítsünk nekik kiszámíthatóbbá tenni a gyártást. Egyúttal növelni akarták a termelési kapacitást, hogy nagyobb volumenű megrendeléseket gyorsabban és kiszámíthatóan teljesíthessenek. Az első számú problémájuk az volt, hogy az emberi erővel végzett, nehéz fizikai munkákra egyre nehezebb munkaerőt találni.

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Fémek felületi kezelésének lehetőségei

A fémek felületét különféle módokon lehet kezelni. A fizikai vagy kémiai eljárások során elérhető, hogy a festék vagy más réteg jobban tapadjon, a felület jobban ellenálljon a korróziónak, jobban forraszthatóvá váljon a fém, stb.