Tudástár és Blog

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

A CNC gépek elődjének számító NC-k már a mikroszámítógép feltalálása előtt kifejlesztésre kerültek, napjainkban a számítógépes támogatás minden korábbinál részletesebb programozást tesz lehetővé. Ezek az eszközök akkor kerülnek felhasználásra, amikor az egyes részműveletek közötti beállítások cseréje, a szerszámok mozgatása önmaga annyi időbe kerülne, mint maga a művelet elvégzése. A programozás segítségével a folyamatok rögzíthetők a CNC gép memóriájában, így az végtelenített sorozatban képes újra és újra elvégezni azokat.

Szintén gyakori felhasználási területnek számít az olyan műveletvégzés, ahol a munkát több tengely mellett, s nem egyenes mozgással kell elvégezni. Ezeket az emberi munkaerő nem képes megfelelő precizitással és gyorsasággal elvégezni, így ilyen részfolyamatoknál is CNC szerszámgépeket használnak fel.

Az egyes gépek gyártói és platformjai akár egy felhasználó vállalaton belül is teljesen eltérők lehetnek, mivel nincs közös szabvány a CNC szerszámgépek felépítésére. Még az egyes CNC gyártók sorozatai sem feltétlenül kompatibilisek egymással, így gyakran egyedileg kerülnek beállításra a helyszínen a célgépek.

A CNC-vel irányított leggyakoribb feladatok közé tartozik a marás, a köszörülés, az esztergálás, a szikraforgácsolás, a lézervágás, a vízzel történő vágás vagy a hegesztés. Ezeknél a CNC egység felügyeli a teljes folyamatot, intézkedik a munkadarabok cseréjéről, a megfelelő szerszámok váltásáról, a kenésről, a hűtésről és minden olyan dologról, mely szükséges az adott feladat elvégzéséhez. Utóbbiba olyan számítások is beletartoznak, melyek a dinamikusan változó környezet okozta módosítások meghatározásához kellenek, így kezelhető a hőtágulás, az eltérő hőmérsékletek, páratartalom, holtjáték vagy menet közben fellépő váratlan események.

Egy CNC gép megjelenésében átmenetet képez a hagyományos szerszámgépek és a számítógépek között. Az eredmények és a kimenetek megjelenítéséhez képernyővel rendelkezik, míg a bevitelről billentyűzet gondoskodik. Eközben maga a szerszámgép robusztus borítással és házzal rendelkezik, így állva ellen az ipari környezetben előforduló behatásoknak. A munkavégzési területet strapabíró védőburkolat választja el az emberi operátortól, így a fizikai folyamatok során leváló forgácsok, anyagok és más részek nem károsíthatják a munkagépet, és nem okozhatnak emberi sérülést.

Maga a szerszámgép magja számos további részből áll össze, attól függően, hogy mi a feladata. Rendszerint megtalálhatók benne a különféle szerszámok ágyai, a meghajtásról gondoskodó hajtóművek, fogaskerekek és a befogófejek. Ha szükség van kenésre, akkor az ennek befújását végző rész is a szerszámgép mellett helyezkedik el, s a különféle leváló részek és a kenő- vagy hűtőanyag elvezetéséről is gondoskodni kell.

További cikkeink

Milyen egy modern gépészeti terv?

Régen a gépészeti tervek műszaki rajzokból és mindenféle számításokból álltak, a mérnök megtervezte, a technikusok kidolgozták a részleteket, a műszaki rajzolók pedig elkészítették a rajzokat. Ma már a műszaki rajzolók…

A robottechnológia fejlődéséről röviden

Az emberek mindig is szerettek tárgyakat és eszközöket létrehozni, alkotni. Az eszközök arra voltak hivatottak, hogy megkönnyítsék az emberek munkáját, vagy bizonyos feladatokat akár teljesen át is vegyenek az embertől.…

A CNC megmunkálás lehetséges fejlődési irányai

Cégünk a mindenkori technológiák alkalmazásával, magasan képzett mérnökökkel, az egyedi igények maximális figyelembevételével valósítja meg a CNC technológiák bevezetését.  A Szerszámgép 1.0-tól a Szerszámgép 4.0-ig Bár szerszámgépek már az ipari…

Mérnökiroda

8 fős tervező részlegünk a Solid Edge tervezőrendszert használ a gépészeti tervek elkészítéséhez. Ezzel a rendszerrel mérnökeink az utolsó apró csavarig kidolgozzák a berendezés részleteit.