Tudástár és Blog

A robotika már nem csak az autóipari gyártósorokon hódít

A robotika már nem csak az autóipar sajátja, egyre több területen jelenik meg. Az ügyesség, mobilitás és kapcsolódás területén elért innovációval a robotok új iparágakat hódítanak meg. Széles körű azoknak az iparágaknak a sora, ahol a robotika megtalálja a helyét és egyre inkább nő azok száma, akik rájönnek az előnyeire.

Az autó iparág igencsak frontvonalban volt a robotizáció tekintetében, de az elmúlt éveky jelentős változást hoztak a piacon. Természetesen az autóipar és az autókészítés még most is nagyon jelentős a robotizáció piacán, de már majdnem a piac fele (47 százalék) nem autóiparban történik.

„A fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatok egyre több robotot telepítenek.”- mondta Donna Ritson a DDR Communications igazgatónője. Mialatt a piac összeségében több mint harmad annyi robotot telepített 2018-ban, ez a szám majdnem megduplázódott a CPG (fogyasztási cikkek) piacokon, tette hozzá.

Az Automiatizáció Világkongresszusán Chicago-ban, Ritson kiemelte, hogy a mai ipari gyártó profilú világ, tulajdonképpen a robotoknak köszönhető. Mivel a mai robotok praktikusak, mobiliasak, könnyen kapcsolódnak és biztonságosak: ez egy hatalmas előny. Csökkentik a munkaerő költségeit, jelentősebb lesz a munkások biztonsága, fejlesztik a termékek minőségét és stabilitását és rugalmas gyártását.

DDR Communications a PMMI-vel közösen kidolgozott egy kutatást arról, hogy mi az iparágnak a véleménye a robotikáról. A 2019 Robotika, Innováció 2 kivitelezés riport több különböző forrásra is támaszkodik – végfelhasználók, OEM-ek, szerződéses csomagolók, robot gyártók, autó ellátók, ipari szakértők, egyetemi újítók és még más szakemberek – akik részletezik azokat a jelentős változásokat, amiket a robotizáció eredményezett.

„A robotizáció egy valós forradalmat fog hozni, rengeteg változást.” teszi hozzá Ritson.”Ez nem csak egy eszköz lesz. Ez valami olyasmi lesz a jövőben, ami megváltoztatja a gyártást. Egy új kultúra, ami elkezdődött már, amit könnyebb használni és olcsóbb telepíteni is.” tette hozzá Ritson. „Valószínűleg a robotika ipar megduplázódik majd a következő öt évben.”

Jelenleg a munkaerőhiány egy jelentős trend. Minden nap hallunk arról, hogy a szakmunkás hiány van mindamellett, hogy van egy általános munkaerőhiány. A robotika egy jelentős szerephez jut majd ennek a megoldásában. „Nem fognak találni annyi szakképzett munkást, mint amit a robotika szakértelme nyújt majd.” mondta Ritson a gyártóknak.

De a végfelhasználók kétségbeesetten segítségért kiáltanak. Van egy belső hiány szakértőkből is, és szükség van segítségre, hogy indokolják a befektetést, megtalálják a megfelelő alkalmazásokat és betanítsák a munkásaikat, hogy használni tudják a technológiát. – mondta Ritson. Időre is szükség van az installáláshoz. A betanítás kapcsán szkeptikus a hozzáállás, hiszen ez akadály abban, hogy a robotikát alkalmazni tudják.

A riport megkülönböztet hat variációt a vállalatoknál, ami indokolt ROI (megtérülés) robotikában:

  • csökkenti a munkaerő költségét
  • megemeli a teljesítményt
  • a költség a tulajdonost terheli
  • fejlesztett minőség mellett csökkentett felesleg keletkezik
  • csökkenő számú balesetek fordulnak elő
  • mérhető az üzemidő

A megtérülés tipikusan két éven belül volt várható. – jegyezte meg Ritson, de általában már egy éven belül realizálódott.

Innováció a robotikában

A robotokkal járó újítások segítik a robotizációt is terjeszteni. ”Okosabbak, még szelektáltabbak, integráltibbak, sokoldalúbbak, erősebbek, taníthatóbbak, kompaktabbak, megfizethetőbbek és még higiénikusabbak lesznek.” írta körül Ritson. „A programozás is egyre könnyebb lesz. Nem lesz egyszerű programozni, de sokkal könnyebb lesz, mint most.”

„A jövő robotjai autonómabbak lesznek – mobilisabbak, agilisabbak és még ügyesebbek. Valószínű már vannak olyan robotok, amik képesek egy lenti jelzést érzékelni és megérteni azt, hogy valamit meg kell változtatni ahhoz, hogy a vég karú szerszámok jól működjenek. Ez az, ami ránk vár.” tette hozzá Ritson.

A színes kamerák és a 3D segít abban, hogy minőségi és stabil gyártás történjen. A robotok pedig még érzékenyebbek lesznek ez alatt.” Meglátják, amire szükségük van, megjavítják, amit meg kell, megértik, mit kell megjavítaniuk, és meg is javítják azt.” teszi hozzá Ritson.

Ritson és a csapata beszélt a fejlesztő központokkal és egyetemekkel, amelyek dolgoznak az új technológiákkal és tanulnak robotika lehetőségeiről, hogy mégis mi várható a jövőben. Vegyünk egy példát: egy esetben a fejlesztők megtanították a robotot, hogy játsszon Jengát – ez egy nagyon interaktív játék, ami magas fokú ügyességet is kíván. A helyett, hogy beprogramozták volna arra, hogyan toljon ki és be részeket, mesterséges intelligenciával látták el és egy magas fokú tanulási képességgel, amit rövid időn belül képes elsajátítani. Más újító példáknál, a robotokat felszerelték szenzorokkal, amik képesek voltak érintésre. Fel tudtak szedni málnákat anélkül, hogy összenyomták volna őket. „Gondoljunk csak arra, ezt hogyan lehetne használni a gyártósorokon.” – nyomatékosította Ritson.

A robotok egyre több munkát végeznek el, ez mutatja, hogy egyre nagyobb az igény arra, hogy több robot legyen a gyártósorokon. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség munkásokra. Egyre nagyobb igény lesz a problémamegoldó emberekre, intuitív gondolkodókra és betanított szakértőkre – mondta Ritson.” Nekünk újra kell tanítanunk a munkásokat és újra telepíteni őket oda, ahol nagy szükség van rájuk.” tette hozzá. A jövőben is szükség lesz szakértelemre, működtetni, telepíteni és gépészetileg érteni kell a robotikához. „Most épp a változás szelében vagyunk, és új munkák keletkeznek.”

Már több mint 50 éve tanítunk be robotokat. Ritson emlékeztetett a Jetsons rajzfilmre, amivel mindannyian együtt nőttünk fel, és amiben rengetek futurisztikus ötlet ma már realitás. „A jövőben az emberek együtt dolgoznak majd robotokkal. Mi már minden nap látjuk ezt.” tette hozzá.

Amit Ritson a konferencián bemutatott tulajdonképpen egy forgószél szerű túra volt, ami felmutatta az aktuális robotikai trendeket. Az egész riport sokkal mélyebben vizsgálja a témát, sok példával és gyakorlattal, amiben a piac gyors fejlődését jósolják.

forrás: https://www.automationworld.com/

További cikkeink

A robotika már nem csak az autóipari gyártósorokon hódít

A robotika már nem csak az autóipar sajátja, egyre több területen jelenik meg. Az ügyesség, mobilitás és kapcsolódás területén elért innovációval a robotok új iparágakat hódítanak meg. Széles körű azoknak az iparágaknak a sora, ahol a robotika megtalálja a helyét és egyre inkább nő azok száma, akik rájönnek az előnyeire.

CNC technológia és 3D nyomtatás trendek

A 3D nyomtatás fejlődése még korai szakaszban van, korántsem aknázták még ki az összes benne rejlő lehetőséget, mégis forradalmasította a gyártási technológiákat. A számítógépes számjegyvezérléssel (Computer Numerical Control, CNC) kombinálva…

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech