Tudástár és Blog

Egy autóipari ülésgyártó útja az Ipar 4.0 felé

Az Adient ülésgyártó konszern néhány nagy nevű autógyártó ügyfele nyomására létrehozta az Ipar 4.0 programját és egy szokatlan megközelítést választott a tesztelésre. A legfejlettebb üzemükkel kezdték.
Adient ülésgyártó ipar 4.0 automatizálási fejlesztés

Amikor a gyártók és az automatizálással foglalkozó beszállítók az ipar 4.0 -ról beszélgetnek, igyekeznek a legkönnyebben elérhető eredményekre összpontosítani. Az autóipari üléseket gyártó Adient cég (már az ipar 4.0-át alkalmazzák) más megközelítést választott. Azzal a gyárral kezdték a fejlesztést, amelyiknek a legkevésbé volt rá szüksége.

Az Ipar 4.0 az Ipari Forradalom egy új korszakát jelzi, amely erősen fókuszál a technológiák közötti átjárhatóságra, automatizálásra, gépi tanulásra és a valós idejű adatfeldolgozásra.

Az Ipar 4.0-ra hivatkoznak még IIoT vagy okos gyártás néven, ami a fizikai gyártás és a digitális technológiák, a gépi tanulás és a Big Data házasságára utal. A jövő gyárai egy holisztikus és összefonódó ökoszisztémában működnek, ahol a gyártás és a teljes ellátási lánc egy rendszert alkot.

Miközben minden cég és szervezet másképp működik, ugyanazokkal a mindennapi kihívásokkal néznek szembe – valós idejű rálátást és hatást szeretnének a folyamatokra, partnerekre, termékekre és emberekre.

A példaüzem sikere

Az Adient az Egyesült Királyság-beli Sunderland összeszerelő üzemét választotta, hogy az Ipar 4.0-s innováció meggyőző példáját publikálhassa.

„A legjobb üzemeink egyike volt. Ha még további 5%-ot ki lehetne hozni belőle, az már nagy szó volna.” mondta John Moulton, az Adient műveleti kiválóságért felelős alelnöke, amikor egy hónapja nyugdíjba vonult. „Mintaüzemmé akartuk alakítani, a legújabb automatizálási és összeszerelési technológiával. Olyan példát szeretnénk létrehozni, amit mindenki irigyelhetne.”

A csapat először a sunderlandi Adient gyenge pontjait és legkomolyabb problémáit megvizsgálva több mint 30 lehetséges használati esetet gyűjtött össze, ahol fejlődni lehetne. Később egy workshop keretében 18-ra szűkítette azokat, legvégül pedig 12-t választottak ki. Moulton a chicagói Ipar 4.0 ThinkTank rendezvényen olyan példát mutatott be a hallgatóság előtt, amely ötvözi a robotikát, a gépi látást és az elmélyült tanulási technológiákat.

A robot, a fejlett technológia következtében pontosan tudja már, hogyan kell tökéletesen összeillesztenie az üléseket.

Az Adient egy másik esetben kiterjesztett valóságot (AR) használt a képzés felgyorsítására. Ez különösen hasznos volt egy kelet-európai üzemben, ahol a munkavállalók legalább 12 nyelven beszélnek.

Az ipar 4.0 eszköztárából melyik hozta a legnagyobb nyereséget?

Moulton számára az Ipar 4.0 eszközrendszeréből az analitika volt a legérdekesebb. Az adatok elérhetősége, és betekinthetősége és hogy mit lehet elérni általuk. „Ez volt a legjobban működő üzemünk, de hónapról hónapra láttuk a különbségeket,” állította.

Moulton szerint az Adientnek kiemelkedő a haladása az új technológia alkalmazásával. Most tudja mi történik a gyárban, de nemsokára jobban előre tudja majd jelezni azt mit kell változtatni. ”Láthatjuk azt, hogy a minőség fejlesztéséhez és a munkaidő csökkentéséhez milyen változások szükségesek,” mondta, és sürgette a hallgatóságot, „Kezdjék el gyűjteni az adatokat; elképedtek majd, mennyi mindenre hasznosíthatóak!”

Moulton szerint, noha ez még folyamatban lévő munka, máris izgalmas. „Ma már adatokat gyűjtünk; tudjuk, hogy több adatra lesz szükségünk, és szükségünk lesz valakire, aki kielemzi ezeket.”
Egy erős kezdést hozott az Adient sunderlandi gyára, a legjobb üzleti módszerekkel, automatizálásokkal, ellátó lánc optimalizálással, folyamatos fejlesztéssel és minőségi programokkal. ”Már több mint 300 millió dollárnyi folyamatos fejlesztések vannak minden évben, kifejezetten minőségi fókusszal.” tette hozzá Multon.

Ez a pont, amelynél a Boston Consulting Group (BCG) bejön a képbe: először, hogy megértse az Adient folyamatát, aztán hogy összeállítson egy elemzést.

A gyenge pontok erősítése

„Először a gyenge pontokat kerestük meg. Azonosítottuk, a kritikus fontosságúakat, és gondolkodtunk, hogy hogyan telepítsük az infrastruktúrát köré. Ez azért volt fontos, hogy az adatokat ténylegesen felhasználjak.” fejtette ki Jonathan Van Wyck, a BCG egyik vezetője, aki szerinte önmagában az adatgyűjtés nem segít.

Ahogy Van Wyck kiemelte, minden, amit az Adient és mások végeznek az Ipar 4.0-s innovációk tekintetében, úgy mint: intelligens robot használata, felhőn keresztüli kapcsolódás, valós időben reagálás, a már meglévő szilárd ipari alapokra épül. Ez volt a lényeg, amelyet több előadó is hangsúlyozott az Industry 4.0 ThinkTank két napja során: kezdjük egy erős alappal.

Pontosan az Adient sunderlandi üzemének erős kiindulási pontja volt—a már meglévő legjobb üzleti gyakorlatokkal, szilárd automatizálással, ellátásilánc-optimalizálással, folyamatos fejlesztéssel és minőségügyi programokkal. „Több mint 300 millió dolláros folyamatos fejlesztést végeztek minden évben, középpontban a minőségüggyel,” mondta Moulton.

Kik és hogyan ösztönözhetik az új technológia elterjedését?

Ám mindezek ellenére, hiába teljesített jól az Adient üzeme, még mindig nem volt élenjáró költséghatékonyságban. Még mindig volt lehetőség javításra.

Az Adient, miután az Ipar 4.0-t egy összeszerelő üzemben tesztelte, egy más típusú környezetre akart váltani. Ezért a franciaországi vegyi feldolgozó üzemében folytatta, ahol további sikereket ért el. Az ülésgyártó azt tervezi, hogy ezt a jó kezdeményezését több üzemére is kiterjeszti.

A világszerte 230 összeszerelő és gyártóüzemmel rendelkező Adient céget lényegében maguk az ügyfelek ösztönözték az Ipar 4.0 alkalmazására. Az olyan cégek, mint a BMW, a Volkswagen, a Mercedes és a Renault tették fel a kérdést az Adient számára, hogy mit csinál az Ipar 4.0 terén. Így jutott fel a kezdeményezés csúcsvezetőséghez, ahol a legfelsőbb vezetők a folyamat felgyorsításának mikéntjét kutatták.

Moulton határozott meggyőződése, hogy az Ipar 4.0 vezérigazgatói téma—nem csak a cégnél lévő műszaki emberek vitatémája.

Szerinte a vitának valójában nem azzal kell kezdődnie, hogy milyen rendelkezésre álló technológiák vannak, hanem a gyártó gyenge pontjainak vizsgálatával, és a teljesítményjavítás lehetőségeivel. Továbbá ne felejtsük el az egyenlet emberi oldalát sem, figyelmeztetett, beleértve a változáskezelést, a készséghiányt és a képzést.

További cikkeink

Mennyi munkaerőt képes kiváltani egy robot?

Azzal keresett meg minket egy raklapgyártással foglalkozó cég, hogy segítsünk nekik kiszámíthatóbbá tenni a gyártást. Egyúttal növelni akarták a termelési kapacitást, hogy nagyobb volumenű megrendeléseket gyorsabban és kiszámíthatóan teljesíthessenek. Az első számú problémájuk az volt, hogy az emberi erővel végzett, nehéz fizikai munkákra egyre nehezebb munkaerőt találni.

Gépészmérnök gyakornok

Feladatok: Kisebb alkatrész tervezési feladatok (Solid Edge/Team Center) Gépkönyvek elkészítése Dokumentáció kezelés, visszakövetés Társosztályokkal való kapcsolattartás Elvárások: Gépészmérnök vagy mechatronikai mérnök hallgató, vagy friss diplomás Heti legalább 30 munkaóra vállalása…

Vezető tervező

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, gyártósorok gépészeti önálló tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően A robotcellák, célgépek,…

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

Gépész tervező mérnök

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, robotcellák, gyártósorok gépészeti tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően Milyen elvárásoknak kell…

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.