Tudástár és Blog

Az ipari robotok “útra kelnek”

Az iparban évtizedek óta használnak robotokat a gyártás, csomagolás, szortírozás terén. Az automatizálás fejlődésének köszönhetően mind több munkafolyamatot vettek és vesznek át robotok, a dolgok internete, az IoT révén pedig egyre inkább hálózatba kötve, mind nagyobb fokú önállósággal dolgozhatnak.

Azonban eddig egy dolog nem változott érdemben: a legtöbb ipari robot helyhez kötötten működik azóta, hogy az 1970-es évek elején kifejlesztették az első, ipari szinten is használható robotkart. Egy új piaci jelentés viszont most azt valószínűsíti, hogy alig tíz év múlva, 2030-ban nem csupán 8 millió robotot fognak munkába állítani, de abból csaknem 6 millió lesz mobil.

A robotika piaca jelentős átalakuláson megy át a következő 10 évben

Az ABI Research szerint, noha az összes alágazatban hatalmas növekedés várható 2030-ra (piaci értéke összesen 277 milliárd USD lesz jelenlegi árfolyamon számolva), a növekedés nem fog egyenletesen eloszlani.

2022-re a szélsebesen növekvő mobil robotika szegmens át fogja venni a vezető szerepet a hagyományos ipari robotok piacán. Jelenleg a mobil autonómia az anyagkezelésre koncentrálódik az ellátási láncon belül, de az ABI Research új piaci jelentése, a „Kereskedelmi és ipari robotok” azt jelzi, hogy a mobil robotok trendje a globális gazdaság minden ágazatát érinteni fogja, méghozzá a felhasználási módok széles skálájával.

Önvezető autók? Ugyan! Önvezető targoncák inkább

Rian Whitton, az ABI Research vezető elemzője nyilatkozott úgy, hogy látszólag mindenki önvezető járművekről beszél, de a mobil automatizálás sokkal fejlettebb az ipari belső logisztikában, mint amilyen az anyagmozgatás is.

A raktárakban, telephelyeken zajló logisztikai tevékenység automatizálása igencsak megnövelte a globális targonca-, vontató- és beltéri járművek piacát. Ráadásul ez a növekedés csak erősödni fog, mert egyre nagyobb az igény a beltéri autonómia iránt.

Az Amazon már rég több, mint online áruház

Az Amazon Robotics az elsőszámú cég a mobil robotika szegmensében, amióta hét évvel ezelőtt megvásárolta a Kiva Systems-et. Amikor azt mondjuk, hogy az élen jár az Amazon, akkor még keveset is mondtunk.

Az Amazon ugyanis az anyagmozgató robotok piacának közel 50%-át birtokolja, ami nagyjából 256 000 automata vezérlésű járműparkot (Automated Guided Vehicles, AGV) jelent. A portfóliója pedig folyamatosan növekszik mennyiségében és összetételében, elsősorban az automatizált szállítás és közlekedés terén.

A mobil robotok a Las Vegas-i PACK EXPO-n debütáltak

A 2019. szeptemberében Las Vegas-ban megrendezésre került PACK EXPO-n számos eszköz beszállító mutatta be a kifejezetten a csomagolóipar számára gyártott mobil robotokat.

Az egyik vállalat, a Mobile Industrial Robots (MiR) például a saját AMR (autonomous mobile robot, autonóm mobil robot) sorozatát mutatta be, beleértve az új MiR1000-et. Az 1000 kg hasznos teherbírásával kétszeresére nőtt a teljesítménye a korábbi MiR modellekhez képest.

A MiR1000 önmagától képes felvenni, mozgatni és leszállítani raklapokat és más nehéz rakományokat változó (nem csak fix elemeket tartalmazó) környezetben is. Az elődjéhez, a MiR500-hez hasonlóan a MiR1000 a gyárban lévő targoncák együttműködő, biztonságos és rugalmas alternatívájának minősül.

Eljött a cobotok kora?

Amint azt a kiállítás is bizonyítja, egyes robotika beszállítók elkezdték kombinálni a mobil és a cobot (együttműködő robot, cooperative robot) technológiáikat, hogy még rugalmasabbá váljon a gyártás és növeljék a működési hatékonyságot.

Az egyik példa erre a Columbia/Okura partnersége a Universal Robots-tal. A céljuk az, hogy kidolgozzanak egy miniPAL-t, egy mobil együttműködési rendszert, amely számos felhasználási lehetőséget biztosítana a gépi megmunkálás, a raklapozás, vagy a csomagolás terén. A mobil beállítás megkönnyíti a cobot áthelyezését és új folyamatok elvégzésére történő telepítését.

 

Az idehaza főként orvostechnikai eszközeiről ismert Omron mással készült: egy autonóm mobil manipulációs megoldásnak nevezett fejlesztést muttott be. A megvalósíthatósági tanulmánynak számító eszköz, a lényegét tekintve, egy önnavigáló LD mobil robot és az Omron TM cobot kar integrációjának eredménye.

Az Omron azt akarta demonstrálni vele, hogy lehetséges olyan cobotot építeni, ami képes önmagától oda menni, ahol szükség van rá, és ott elvégezhet tevékenységeket, például feltöltheti az árukészletet. Igaz, még jó darabig olcsóbb lesz diákokkal és képzetlen emberekkel megoldani a bolti árupakolást.

További cikkeink

Milyen egy modern gépészeti terv?

Régen a gépészeti tervek műszaki rajzokból és mindenféle számításokból álltak, a mérnök megtervezte, a technikusok kidolgozták a részleteket, a műszaki rajzolók pedig elkészítették a rajzokat. Ma már a műszaki rajzolók…

A robottechnológia fejlődéséről röviden

Az emberek mindig is szerettek tárgyakat és eszközöket létrehozni, alkotni. Az eszközök arra voltak hivatottak, hogy megkönnyítsék az emberek munkáját, vagy bizonyos feladatokat akár teljesen át is vegyenek az embertől.…

A CNC megmunkálás lehetséges fejlődési irányai

Cégünk a mindenkori technológiák alkalmazásával, magasan képzett mérnökökkel, az egyedi igények maximális figyelembevételével valósítja meg a CNC technológiák bevezetését.  A Szerszámgép 1.0-tól a Szerszámgép 4.0-ig Bár szerszámgépek már az ipari…

Mérnökiroda

8 fős tervező részlegünk a Solid Edge tervezőrendszert használ a gépészeti tervek elkészítéséhez. Ezzel a rendszerrel mérnökeink az utolsó apró csavarig kidolgozzák a berendezés részleteit.