Tudástár és Blog

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely a tervezési időt is csökkenti.

A tervezést segítő szoftverek megjelenésével egy teljesen új világ köszöntött be az ipar számára. A papíralapú tervezés leváltásával nem csak pontosabbá váltak a folyamatok, de gyorsabbá és problémamentessé is. A szoftverek gyűjtőneve Computer-aided design, azaz CAD. A CAD szoftverek terjedése és fejlődése révén rohamtempóban kezdett el fejlődni a piac is.

A kezdeti 2D rajzolóprogramok a mérnöki munkákat könnyítették meg azáltal, hogy sikeresen felváltották a papíralapú tervezést. Ma már 3D technológiának köszönhetően létrejöhetett egy olyan modellező folyamat, mely alaksajátosság alapú. A módszerrel képessé váltak a gépegységek vagy berendezések lemodellezésére is. A fejlődés mértéke tehát elsöprő erejű. Nem hiába kerülnek piaci hátrányba azok a cégek, melyek jelenleg még mellőzik ezeket a technológiákat.

Solid Edge szoftver

Az egyik legmegbízhatóbb és elterjedtebb CAD program a Solid Edge. A Solid Edge-t, a Siemens PLM Software fejleszti, 3D alapú CAD szoftverként. A programnak köszönhetően a tervező vagy gyártó cégeket segíti a folyamatos innovációs ötletek kivitelezésében azáltal, hogy a tervezés segítségével a folyamataikat és jövőjüket kézben tudják tartani.

A szoftvernél négy fő szempont különül el, az alkatrésztervezés, lemezalkatrész, összeállítás és a műhelyrajz készítés. A szoftvernek köszönhetően a gyártási idő csökken, tehát a piacra való kikerülési idő is lerövidül. Hatalmas előnye, hogy a szoftver magyarul is használható, továbbá kezelőfelülete egyszerű, így nem csak a termelést képes segíteni, de a munkálatokat is megkönnyíti. Szimulációs rendszerével a folyamatok optimalizálhatóvá válhatnak. Felhasználási területeket tekintve leginkább kis és középvállalkozásoknál terjedt el ez a szoftver.

Felhasználási területei a szoftvernek

A kis és középvállalkozások között népszerű program nem csak magyar nyelvének köszönheti sikerét. Tartalmaz ugyanis egy magyar nyelvű súgót, mely bármikor segítséget tud nyújtani a dolgozók számára, ezt kiegészíti az Enterprise Group csapata, mely bármikor képes segítséget nyújtani a tervezőknek probléma esetén. További előnye a tervezési rendszernek, hogy nem csak a termelékenységet növeli, de a termék piacra kerülésének idejét is képes csökkenteni.

A tervezés során azonban maga a felülete az, amellyel kivívja az elismerést a szakmában. Biztosítja ugyanis a sablonokat, felületmodellezést, szimulációkat, generatív tervezést, reverse engineering funkciót és a 3d nyomtatást. A felhasználók képzésére is van lehetőség, ebben segítséget nyújt az Enterprise Group csapata. A szoftver hatékony alkalmazásához ugyanis nélkülözhetetlen a felhasználók képzése. A frissen csatlakozott cégeknek is lehetőséget nyújtanak egészen az alapoktól való magas szintű felzárkózásig.

További cikkeink

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…

Szakértői mérnökgárda

Házon belül kiépítettünk gépésztervező, villamostervező, PLC és robotprogramozó, mechanikus és villamos szerelő részleget, illetve a különböző területeket koordináló, minősített projektvezetőkből álló csapatot. Gépészmérnökeink a Solid Edge tervező szoftvert használják és…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech