Tudástár és Blog

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely a tervezési időt is csökkenti.

A tervezést segítő szoftverek megjelenésével egy teljesen új világ köszöntött be az ipar számára. A papíralapú tervezés leváltásával nem csak pontosabbá váltak a folyamatok, de gyorsabbá és problémamentessé is. A szoftverek gyűjtőneve Computer-aided design, azaz CAD. A CAD szoftverek terjedése és fejlődése révén rohamtempóban kezdett el fejlődni a piac is.

A kezdeti 2D rajzolóprogramok a mérnöki munkákat könnyítették meg azáltal, hogy sikeresen felváltották a papíralapú tervezést. Ma már 3D technológiának köszönhetően létrejöhetett egy olyan modellező folyamat, mely alaksajátosság alapú. A módszerrel képessé váltak a gépegységek vagy berendezések lemodellezésére is. A fejlődés mértéke tehát elsöprő erejű. Nem hiába kerülnek piaci hátrányba azok a cégek, melyek jelenleg még mellőzik ezeket a technológiákat.

Solid Edge szoftver

Az egyik legmegbízhatóbb és elterjedtebb CAD program a Solid Edge. A Solid Edge-t, a Siemens PLM Software fejleszti, 3D alapú CAD szoftverként. A programnak köszönhetően a tervező vagy gyártó cégeket segíti a folyamatos innovációs ötletek kivitelezésében azáltal, hogy a tervezés segítségével a folyamataikat és jövőjüket kézben tudják tartani.

A szoftvernél négy fő szempont különül el, az alkatrésztervezés, lemezalkatrész, összeállítás és a műhelyrajz készítés. A szoftvernek köszönhetően a gyártási idő csökken, tehát a piacra való kikerülési idő is lerövidül. Hatalmas előnye, hogy a szoftver magyarul is használható, továbbá kezelőfelülete egyszerű, így nem csak a termelést képes segíteni, de a munkálatokat is megkönnyíti. Szimulációs rendszerével a folyamatok optimalizálhatóvá válhatnak. Felhasználási területeket tekintve leginkább kis és középvállalkozásoknál terjedt el ez a szoftver.

Felhasználási területei a szoftvernek

A kis és középvállalkozások között népszerű program nem csak magyar nyelvének köszönheti sikerét. Tartalmaz ugyanis egy magyar nyelvű súgót, mely bármikor segítséget tud nyújtani a dolgozók számára, ezt kiegészíti az Enterprise Group csapata, mely bármikor képes segítséget nyújtani a tervezőknek probléma esetén. További előnye a tervezési rendszernek, hogy nem csak a termelékenységet növeli, de a termék piacra kerülésének idejét is képes csökkenteni.

A tervezés során azonban maga a felülete az, amellyel kivívja az elismerést a szakmában. Biztosítja ugyanis a sablonokat, felületmodellezést, szimulációkat, generatív tervezést, reverse engineering funkciót és a 3d nyomtatást. A felhasználók képzésére is van lehetőség, ebben segítséget nyújt az Enterprise Group csapata. A szoftver hatékony alkalmazásához ugyanis nélkülözhetetlen a felhasználók képzése. A frissen csatlakozott cégeknek is lehetőséget nyújtanak egészen az alapoktól való magas szintű felzárkózásig.

További cikkeink

Gépészmérnök gyakornok

Feladatok: Kisebb alkatrész tervezési feladatok (Solid Edge/Team Center) Gépkönyvek elkészítése Dokumentáció kezelés, visszakövetés Társosztályokkal való kapcsolattartás Elvárások: Gépészmérnök vagy mechatronikai mérnök hallgató, vagy friss diplomás Heti legalább 30 munkaóra vállalása…

Vezető tervező

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, gyártósorok gépészeti önálló tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően A robotcellák, célgépek,…

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

Gépész tervező mérnök

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, robotcellák, gyártósorok gépészeti tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően Milyen elvárásoknak kell…

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Projektvezető

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Projektek leszállítása határidőre, a megfelelő minőségben, a költségkereteken belül Projektcsapat vezetése (feladatok delegálása és teljesülésük követése, ellenőrzése) Külső és belső érintettek menedzsmentje, kapcsolattartás a…