Tudástár és Blog

A CNC megmunkálás lehetséges fejlődési irányai

Cégünk a mindenkori technológiák alkalmazásával, magasan képzett mérnökökkel, az egyedi igények maximális figyelembevételével valósítja meg a CNC technológiák bevezetését. 

A Szerszámgép 1.0-tól a Szerszámgép 4.0-ig

Bár szerszámgépek már az ipari forradalom előtt is léteztek, az első eladásra kínált szerszámgép 1800 körül jelent meg Angliában. Az 1.0 időszakban (1775-1945) az autóipari alkalmazások domináltak. Ebben a korai korszakban a szerszámgépek nagy hozzáértést igényeltek és erősen függtek a kezelő tapasztaltságától. 

A második szakaszban (1945-1980) jelent meg a numerikus vezérlés (NC) és a szerszámgépek a mechanikai megoldásoktól egyre inkább az elektronikus rendszerek irányába mozdultak el.

A számítógépek fejlődésével köszöntött be a harmadik korszak (1980-), melyben már a mikroprocesszorok által vezérelt gépek kerültek előtérbe, például a CNC gépek.

A Szerszámgép 4.0 vagy a Kiber-fizikai szerszámgép elnevezés a szerszámgépek egy új generációját jelenti, mely gépek okosabbak, egymással kapcsolatban állnak, alkalmazkodóbbak és önállóbbak.

 

CNC megmunkálásra tervezett szerszámgép 4.0

A jövő szerszámgépeit fel kell készíteni az új technológiák adaptálására, a mesterséges intelligencia, az egymással összeköttetésben álló infokommunikációs eszközök, az IoT, a Big data és a felhőtechnológia integrálására. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos CNC technológia kiegészül majd adatgyűjtő rendszerekkel, valós idejű információk továbbításával és feldolgozásával, valamint okos ember-gép interakciókkal.

Bár a trendek a gépek önállóbbá válása felé mutatnak, továbbra sem tekinthetünk el az emberi munkaerőtől. A beérkezett adatokat ki kell értékelni, elemezni kell az összefüggéseket, és ezeknek megfelelően kell reagálni az eseményekre.

Cégünk folyamatosan figyelemmel kíséri az ipari trendeket és alkalmazza azokat az egyedi célgépek és robotok tervezésénél.

 

CloudNC

Egy másik forradalminak mondható kezdeményezés a CloudNC (magyarra fordítva FelhőNC) projekt, mely a CNC gépeket vezérlő szoftverek fejlesztését automatizálja, lerövidíti a ciklusidőket, ugyanakkor megtartja a legmagasabb minőséget és pontosságot. 

A nulláról felépített szoftver komplex és újszerű matematikai megközelítéseket, alkalmazott fizikát, extrém teljesítményű algoritmusokat és nagyszabású, felhőalapú számítástechnikát alkalmaz. Általában órákban, hetekben vagy akár hónapokban mérhető CAM programozási idő szükséges az NC program elkészítéséhez, de a CloudNC szoftverével ez már egyetlen gombnyomással elérhető.

Összegzés

Jelenleg Magyarországon az „Ipar 4.0” a legerősebb jövőbe mutató kezdeményezés, melyet a magyar állam és az Európai Unió is támogat. Az „Ipar 4.0” ajánlásait célszerű számításba venni minden ipari automatizálásnál.

Amennyiben te is tervezed, hogy szintet lépsz az automatizálásban, esetleg további kérdésed lenne, várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.

További cikkeink

A robotika már nem csak az autóipari gyártósorokon hódít

A robotika már nem csak az autóipar sajátja, egyre több területen jelenik meg. Az ügyesség, mobilitás és kapcsolódás területén elért innovációval a robotok új iparágakat hódítanak meg. Széles körű azoknak az iparágaknak a sora, ahol a robotika megtalálja a helyét és egyre inkább nő azok száma, akik rájönnek az előnyeire.

CNC technológia és 3D nyomtatás trendek

A 3D nyomtatás fejlődése még korai szakaszban van, korántsem aknázták még ki az összes benne rejlő lehetőséget, mégis forradalmasította a gyártási technológiákat. A számítógépes számjegyvezérléssel (Computer Numerical Control, CNC) kombinálva…

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech