Tudástár és Blog

A CNC megmunkálás lehetséges fejlődési irányai

Cégünk a mindenkori technológiák alkalmazásával, magasan képzett mérnökökkel, az egyedi igények maximális figyelembevételével valósítja meg a CNC technológiák bevezetését. 

A Szerszámgép 1.0-tól a Szerszámgép 4.0-ig

Bár szerszámgépek már az ipari forradalom előtt is léteztek, az első eladásra kínált szerszámgép 1800 körül jelent meg Angliában. Az 1.0 időszakban (1775-1945) az autóipari alkalmazások domináltak. Ebben a korai korszakban a szerszámgépek nagy hozzáértést igényeltek és erősen függtek a kezelő tapasztaltságától. 

A második szakaszban (1945-1980) jelent meg a numerikus vezérlés (NC) és a szerszámgépek a mechanikai megoldásoktól egyre inkább az elektronikus rendszerek irányába mozdultak el.

A számítógépek fejlődésével köszöntött be a harmadik korszak (1980-), melyben már a mikroprocesszorok által vezérelt gépek kerültek előtérbe, például a CNC gépek.

A Szerszámgép 4.0 vagy a Kiber-fizikai szerszámgép elnevezés a szerszámgépek egy új generációját jelenti, mely gépek okosabbak, egymással kapcsolatban állnak, alkalmazkodóbbak és önállóbbak.

 

CNC megmunkálásra tervezett szerszámgép 4.0

A jövő szerszámgépeit fel kell készíteni az új technológiák adaptálására, a mesterséges intelligencia, az egymással összeköttetésben álló infokommunikációs eszközök, az IoT, a Big data és a felhőtechnológia integrálására. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos CNC technológia kiegészül majd adatgyűjtő rendszerekkel, valós idejű információk továbbításával és feldolgozásával, valamint okos ember-gép interakciókkal.

Bár a trendek a gépek önállóbbá válása felé mutatnak, továbbra sem tekinthetünk el az emberi munkaerőtől. A beérkezett adatokat ki kell értékelni, elemezni kell az összefüggéseket, és ezeknek megfelelően kell reagálni az eseményekre.

Cégünk folyamatosan figyelemmel kíséri az ipari trendeket és alkalmazza azokat az egyedi célgépek és robotok tervezésénél.

 

CloudNC

Egy másik forradalminak mondható kezdeményezés a CloudNC (magyarra fordítva FelhőNC) projekt, mely a CNC gépeket vezérlő szoftverek fejlesztését automatizálja, lerövidíti a ciklusidőket, ugyanakkor megtartja a legmagasabb minőséget és pontosságot. 

A nulláról felépített szoftver komplex és újszerű matematikai megközelítéseket, alkalmazott fizikát, extrém teljesítményű algoritmusokat és nagyszabású, felhőalapú számítástechnikát alkalmaz. Általában órákban, hetekben vagy akár hónapokban mérhető CAM programozási idő szükséges az NC program elkészítéséhez, de a CloudNC szoftverével ez már egyetlen gombnyomással elérhető.

Összegzés

Jelenleg Magyarországon az „Ipar 4.0” a legerősebb jövőbe mutató kezdeményezés, melyet a magyar állam és az Európai Unió is támogat. Az „Ipar 4.0” ajánlásait célszerű számításba venni minden ipari automatizálásnál.

Amennyiben te is tervezed, hogy szintet lépsz az automatizálásban, esetleg további kérdésed lenne, várjuk szíves megkeresésed elérhetőségeinken.

További cikkeink

Milyen egy modern gépészeti terv?

Régen a gépészeti tervek műszaki rajzokból és mindenféle számításokból álltak, a mérnök megtervezte, a technikusok kidolgozták a részleteket, a műszaki rajzolók pedig elkészítették a rajzokat. Ma már a műszaki rajzolók…

A robottechnológia fejlődéséről röviden

Az emberek mindig is szerettek tárgyakat és eszközöket létrehozni, alkotni. Az eszközök arra voltak hivatottak, hogy megkönnyítsék az emberek munkáját, vagy bizonyos feladatokat akár teljesen át is vegyenek az embertől.…

A CNC megmunkálás lehetséges fejlődési irányai

Cégünk a mindenkori technológiák alkalmazásával, magasan képzett mérnökökkel, az egyedi igények maximális figyelembevételével valósítja meg a CNC technológiák bevezetését.  A Szerszámgép 1.0-tól a Szerszámgép 4.0-ig Bár szerszámgépek már az ipari…

Mérnökiroda

8 fős tervező részlegünk a Solid Edge tervezőrendszert használ a gépészeti tervek elkészítéséhez. Ezzel a rendszerrel mérnökeink az utolsó apró csavarig kidolgozzák a berendezés részleteit.