CNC technológia és 3D nyomtatás trendek

A 3D nyomtatás fejlődése még korai szakaszban van, korántsem aknázták még ki az összes benne rejlő lehetőséget, mégis forradalmasította a gyártási technológiákat. A számítógépes számjegyvezérléssel (Computer Numerical Control, CNC) kombinálva jövedelmezőbbé és hatékonyabbá teszi az alkatrészek és gépek gyártását. A CNC technológia önmagában is áttörést jelentett a gépgyártásban, a 3D modellezés és nyomtatás csak tovább növelte e technológia alkalmazásának lehetőségeit.

A CNC technológia és a 3D nyomtatás összevetése

Bár a 3D nyomtatás nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, a CNC vezérlés a mai napig felülmúlja a 3D nyomtatást néhány tekintetben. A nagy precizitást igénylő, szűk tűréshatárok közé szorított részek gyártásában a CNC vezérlés jobban alkalmazható. A másik különbség, hogy a CNC technológia kivágja az anyagból a megfelelő formákat, míg a 3D nyomtatás – legtöbbször olvasztott anyagból – előállítja azokat. A kivágott anyag tulajdonságai állandóbbak, mint a nyomtatott változaté. Kis darabszámok, főként egy darab, például prototípus előállításánál a 3D nyomtatás általában olcsóbb.

A 3D nyomtatók többsége jelenleg különféle műanyag hordozókkal működik. Ez hasznos alapanyagok és tárgyak előállításakor, de korlátokat is szab az alkalmazhatóságnak. A közelmúltbeli technológiai áttörések, ideértve a fém- és alumínium anyagokkal dolgozó 3D nyomtatók használatát is, valószínűleg változást hoznak e téren is a közeljövőben.

A CNC technológia és a 3D nyomtatás kombinációja

A hibrid nyomtatás sokat ígér. A 3D nyomtatás és a hagyományos CNC megmunkálás kombinációjával a gyártók még nagyobb rugalmasságot és hatékonyságot tudnak elérni. Ez a folyamat gyors és látványosan eredményes. Cégünk segít megtervezni a CNC vezérlésű eszközöket.

Főbb alkalmazási területek

Járműipar
A CNC megmunkálásnak megvan a helye az autó összeszerelési folyamatában, így az autógyártók pontosabb és megbízhatóbb indítókat tudnak készíteni. Manapság számos folyamatnál alkalmazzák a CNC és 3D technológiát a prototípusoktól a kész alkatrészek és járművek gyártásáig.

Légi járművek tervezése és feljesztése
A műholdak precíziós műszereinek gyártásában sok területen lehet bevetni CNC vezérlést.

Orvostechnikai eszközök gyártása
Az orvostechnikai eszközök iparának szintén előnye származik a 3D nyomtatás és a CNC megmunkálás házasságából. Sok vállalat és márka már használja a 3D nyomtatást és a fém prototípusokat új eszközök tervezésére, termékfejlesztések bevezetésére. Művégtagok, protézisek modellezésénél is nagyon hasznos a 3D technológia.

A CNC technológia és a 3D nyomtatás jövője

Ahelyett, hogy a 3D nyomtatás felváltaná a CNC technológiát, sokkal nagyobb fantázia van a két technológia kombinálásában. A prototípusok modellezésében a 3D nyomtatás még fejlettebb lesz majd, mivel a nyomtatást egyre többféle anyagra ki tudják terjeszteni. A 3D nyomtatás elfogadottá válik, és további áttörések és alkalmazási területek is várhatók.

Optimalizálja velünk gyártási folyamatait!

hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech