Tudástár és Blog

Géptervezés 4.0 – Útban az okos gyárak felé

A géptervezés mindig is előkelő helyet foglalt el a mérnöki tudományok között. A műszaki tervezéshez nem elég önmagában a szakmai tudás, kell hozzá fantázia, kreativitás, találékonyság, problémamegoldó készség. A digitális átalakulás, az “Ipar 4.0” a géptervezésre is hatással van. Ezt a témát boncolgatjuk ebben a tanulmányban.

A géptervezés lépései

A géptervezés egy többlépcsős folyamat, amely általában a következő lépésekből áll:

 • Igények feltérképezése
 • Lehetséges működési modellek kiválasztása
 • Erők elemzése
 • Anyagok kiválasztása
 • Építőelemek megtervezése
 • Részletes terv elkészítése
 • Gyártás
 • Tesztelés
 • Minőségellenőrzés

Cégünknél minden projekt e vezérfonal mentén valósul meg, méghozzá három szakaszban:

 1. Specifikáció
 2. Tervezés – Gyártás
 3. Beüzemelés

Mérnökség történelem dióhéjban

A mérnöki munka mindig is megbecsült foglalkozás volt, mivel sok tanulást, rengeteg számolást, tervezést és rajzolást igényelt. Egy-egy bonyolult számítás vagy műszaki rajz elkészítése akár több napot is igénybe vett. A mérnökök akár régi, akár új elemek felhasználásával csodálatos masinákat alkottak, de a művészek is sok esetben találtak ki fantasztikus dolgokat. Gondoljunk például Leonardo da Vincire, Verne Gyulára vagy akár George Lucasra. 

De miért is fontos, hogy foglalkozzunk a történelemmel? Egyszerű: a történelem számos alkalommal bebizonyította, ami tegnap még sci-fi vagy eszementnek tűnő vízió volt, az ma már valóság. Ezért még a legvadabb trendeket is figyelni kell, milyen irányba tartanak.

 

Számítógéppel segített tervezés

A műszaki tervezésben, így a géptervezésben is, a CAD/CAM/CAE technológiák nagy áttörést jelentettek. A tussal, vonalzóval és betűsablonokkal A0-ás pauszpapírok fölé görnyedő műszaki rajzolók szerepét átvették a számítógépek, tervező szoftverek és plotterek. 

A számítógéppel segített tervezés (CAD) kezdete 1957-re tehető, amikor Dr. Patrick J. Hanratty kifejlesztette a PRONTO-t, az első kereskedelmi forgalomba hozott numerikus vezérlésű programozási rendszert. 1960-ban Ivan Sutherland megalkotta a SKETCHPAD-et, amely bemutatta a számítógép műszaki rajzolásra való használatát. Először a 2D technikák és az ezt támogató be- és kimeneti hardver eszközök jelentek meg, majd később a 3D modellezés és szimuláció, nem is olyan régen pedig a 3D nyomtatók. A teljesen virtuális modellezés manapság még elég ritka, de egyre csökken a hézag a 3D modellek és a fizikailag megvalósított tárgyak között.

 

Mérnöki tervezés 4.0 – az automatizáció kora

A mérnökcsoportok ma még rengeteg időt töltenek a szükséges adatok és információk begyűjtésével, elemzésével, a műszaki adatok egymás közötti megosztásával. A Mérnöki tervezés 4.0 kulcsa, hogy a megosztott adatok mindenkinek rendelkezésre álljanak a nap 24 órájában, a hét minden napján, már a tervezés korai szakaszában, a megfelelő formátumban és naprakészen. 

Az IoT (a dolgok internete) valós idejű információkat szolgáltat majd a mérnököknek és a döntéshozóknak. Hamarosan 26 milliárd eszköz áll majd kapcsolatban egymással az IoT-nek köszönhetően. Az automatizálás hihetetlen sebességgel zajlik, előrejelzések szerint 2025-re csak az Egyesült Államokban 30.000 drón fog cirkálni a levegőben, 2035-ben pedig már 11,8 millió önvezető autó közlekedik majd az utakon.

A jó hír az, hogy nem feltétlenül szükséges lecserélni minden gépet, némi átalakítással, például érzékelő chipek beszerelésével és a szoftverek frissítésével IoT kompatibilissé lehet tenni. Cégünk elkötelezett híve a fejlődésnek és az automatizálásnak, folyamatosan azon fáradozunk, hogy ügyfeleink projektjei már a fentiek figyelembe vételével valósuljanak meg.

További cikkeink

A robotika már nem csak az autóipari gyártósorokon hódít

A robotika már nem csak az autóipar sajátja, egyre több területen jelenik meg. Az ügyesség, mobilitás és kapcsolódás területén elért innovációval a robotok új iparágakat hódítanak meg. Széles körű azoknak az iparágaknak a sora, ahol a robotika megtalálja a helyét és egyre inkább nő azok száma, akik rájönnek az előnyeire.

CNC technológia és 3D nyomtatás trendek

A 3D nyomtatás fejlődése még korai szakaszban van, korántsem aknázták még ki az összes benne rejlő lehetőséget, mégis forradalmasította a gyártási technológiákat. A számítógépes számjegyvezérléssel (Computer Numerical Control, CNC) kombinálva…

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech