Tudástár és Blog

Géptervezés 4.0 – Útban az okos gyárak felé

A géptervezés mindig is előkelő helyet foglalt el a mérnöki tudományok között. A műszaki tervezéshez nem elég önmagában a szakmai tudás, kell hozzá fantázia, kreativitás, találékonyság, problémamegoldó készség. A digitális átalakulás, az “Ipar 4.0” a géptervezésre is hatással van. Ezt a témát boncolgatjuk ebben a tanulmányban.

A géptervezés lépései

A géptervezés egy többlépcsős folyamat, amely általában a következő lépésekből áll:

 • Igények feltérképezése
 • Lehetséges működési modellek kiválasztása
 • Erők elemzése
 • Anyagok kiválasztása
 • Építőelemek megtervezése
 • Részletes terv elkészítése
 • Gyártás
 • Tesztelés
 • Minőségellenőrzés

Cégünknél minden projekt e vezérfonal mentén valósul meg, méghozzá három szakaszban:

 1. Specifikáció
 2. Tervezés – Gyártás
 3. Beüzemelés

Mérnökség történelem dióhéjban

A mérnöki munka mindig is megbecsült foglalkozás volt, mivel sok tanulást, rengeteg számolást, tervezést és rajzolást igényelt. Egy-egy bonyolult számítás vagy műszaki rajz elkészítése akár több napot is igénybe vett. A mérnökök akár régi, akár új elemek felhasználásával csodálatos masinákat alkottak, de a művészek is sok esetben találtak ki fantasztikus dolgokat. Gondoljunk például Leonardo da Vincire, Verne Gyulára vagy akár George Lucasra. 

De miért is fontos, hogy foglalkozzunk a történelemmel? Egyszerű: a történelem számos alkalommal bebizonyította, ami tegnap még sci-fi vagy eszementnek tűnő vízió volt, az ma már valóság. Ezért még a legvadabb trendeket is figyelni kell, milyen irányba tartanak.

 

Számítógéppel segített tervezés

A műszaki tervezésben, így a géptervezésben is, a CAD/CAM/CAE technológiák nagy áttörést jelentettek. A tussal, vonalzóval és betűsablonokkal A0-ás pauszpapírok fölé görnyedő műszaki rajzolók szerepét átvették a számítógépek, tervező szoftverek és plotterek. 

A számítógéppel segített tervezés (CAD) kezdete 1957-re tehető, amikor Dr. Patrick J. Hanratty kifejlesztette a PRONTO-t, az első kereskedelmi forgalomba hozott numerikus vezérlésű programozási rendszert. 1960-ban Ivan Sutherland megalkotta a SKETCHPAD-et, amely bemutatta a számítógép műszaki rajzolásra való használatát. Először a 2D technikák és az ezt támogató be- és kimeneti hardver eszközök jelentek meg, majd később a 3D modellezés és szimuláció, nem is olyan régen pedig a 3D nyomtatók. A teljesen virtuális modellezés manapság még elég ritka, de egyre csökken a hézag a 3D modellek és a fizikailag megvalósított tárgyak között.

 

Mérnöki tervezés 4.0 – az automatizáció kora

A mérnökcsoportok ma még rengeteg időt töltenek a szükséges adatok és információk begyűjtésével, elemzésével, a műszaki adatok egymás közötti megosztásával. A Mérnöki tervezés 4.0 kulcsa, hogy a megosztott adatok mindenkinek rendelkezésre álljanak a nap 24 órájában, a hét minden napján, már a tervezés korai szakaszában, a megfelelő formátumban és naprakészen. 

Az IoT (a dolgok internete) valós idejű információkat szolgáltat majd a mérnököknek és a döntéshozóknak. Hamarosan 26 milliárd eszköz áll majd kapcsolatban egymással az IoT-nek köszönhetően. Az automatizálás hihetetlen sebességgel zajlik, előrejelzések szerint 2025-re csak az Egyesült Államokban 30.000 drón fog cirkálni a levegőben, 2035-ben pedig már 11,8 millió önvezető autó közlekedik majd az utakon.

A jó hír az, hogy nem feltétlenül szükséges lecserélni minden gépet, némi átalakítással, például érzékelő chipek beszerelésével és a szoftverek frissítésével IoT kompatibilissé lehet tenni. Cégünk elkötelezett híve a fejlődésnek és az automatizálásnak, folyamatosan azon fáradozunk, hogy ügyfeleink projektjei már a fentiek figyelembe vételével valósuljanak meg.

További cikkeink

Milyen egy modern gépészeti terv?

Régen a gépészeti tervek műszaki rajzokból és mindenféle számításokból álltak, a mérnök megtervezte, a technikusok kidolgozták a részleteket, a műszaki rajzolók pedig elkészítették a rajzokat. Ma már a műszaki rajzolók…

A robottechnológia fejlődéséről röviden

Az emberek mindig is szerettek tárgyakat és eszközöket létrehozni, alkotni. Az eszközök arra voltak hivatottak, hogy megkönnyítsék az emberek munkáját, vagy bizonyos feladatokat akár teljesen át is vegyenek az embertől.…

A CNC megmunkálás lehetséges fejlődési irányai

Cégünk a mindenkori technológiák alkalmazásával, magasan képzett mérnökökkel, az egyedi igények maximális figyelembevételével valósítja meg a CNC technológiák bevezetését.  A Szerszámgép 1.0-tól a Szerszámgép 4.0-ig Bár szerszámgépek már az ipari…

Mérnökiroda

8 fős tervező részlegünk a Solid Edge tervezőrendszert használ a gépészeti tervek elkészítéséhez. Ezzel a rendszerrel mérnökeink az utolsó apró csavarig kidolgozzák a berendezés részleteit.