Tudástár és Blog

Gyártási technológiák, a 21. század innovációi

A gyártás egyik meghatározó pontja a megfelelő gyártási technológia kiválasztása. A megfelelő technológia kiválasztásán múlik minden egy cég jövőjében. A cél természetesen, minőségi termékek előállítása lehető a legalacsonyabb áron.

Megfelelő tervezés nélkül viszont ez a cél lehetetlen egy leendő cég számára. Ezért már a cégalapításánál meg kell megtervezni a gyártási folyamatokat és az alkalmazott technológia kiválasztását. Nem csak a megfelelő technológián múlhat, a munkaerő kiválasztása is fontos szerepet tölt be.

A leendő cégnek rendelkeznie kell a megfelelő szakértelemmel ellátott munkaerővel, érdemes tehát a kívánt ország és helyiség munkaerejének képzettségi szintjét felmérni egy-egy technológia alkalmazása előtt. Az anyagok gyári feldolgozására érdemes olyan technológiát választani, mely a jövőben is megállja majd a helyét. Az automatizálás mindennapjaiban nem érdemes olyan eszközökbe befektetni, melyek pár év múlva úgyis cserére szorulnak majd. A 21. század innovatív gyártási folyamatai a robottechnológia és az additív gyártás.

Additív gyártás, mint jövő?

Az additív gyártás, azaz a 3D nyomtatás még új keletű bizonyos ipari szegmensekben. Térhódítása azonban töretlen, éves szinten 30%-os növekedés figyelhető meg bizonyos piaci rétegeken, legyen az fém alkatrészek vagy orvos technológiai eszközök gyártása. A gyártás pozitívuma, hogy például fémmegmunkálás során az additív technológia önmagában állítja elő a terméket, tehát nincs felesleg gyártás vagy későbbi megmunkálás. Munkafolyamatokat tekintve egyszerűbb folyamat az additív gyártás, de vajon hasznosabb is?

A 3D gyártás során az egyik legnagyobb hátrány a minőségi alkatrészek változása. A nyomtatás során ugyanis előfordulhat, hogy rossz alapanyagból vagy nem az alkalmas technológiával dolgoznak. Egy nagyobb tétel gyártásánál a cég jó hírébe és az alapanyag költségébe kerülhet. További hátránya, hogy a gyártás során számolni kell az emberi mulasztások előfordulásával is. A rossz nyersanyagtól a figyelmetlenségen át a legapróbb hiba is meghatározó lehet a termelés során.

Robottechnológia és a kézi munkaerő együttműködése

Az új piaci modellek létrejöttével a gyártócsarnokok nélkülözhetetlen elemei lettek a robotok. Nem csak a munkaerő hiányában nyújt segítséget a cégeknek, de a meglévő munkaerő segítségében is. Megfelelő gyártástervezés mellett ugyanis a kézi és a gépi munkaerő összhangban képes egymást kiegészítve dolgozni, miközben biztonsági védelmet is nyújtanak egymásnak.

A dolgozók védelme fontos szempont a gyártás során, az automatizálásnak köszönhetően a gépek tehermentesítik az embert, bizonyos reprodukciós folyamatokat pedig elvégeznek. Ezeknek a pozitív hatásoknak köszönhetően a selejtek száma a minimálisra csökken, a termelési folyamatok felgyorsulnak, az előállított termékek pedig minőségileg jobbá válnak. Szakemberek szerint ez az együttműködés maga az Ipar 4.0, mely a gépek és az emberek közötti összhangra utal.

További cikkeink

Gépészmérnök gyakornok

Feladatok: Kisebb alkatrész tervezési feladatok (Solid Edge/Team Center) Gépkönyvek elkészítése Dokumentáció kezelés, visszakövetés Társosztályokkal való kapcsolattartás Elvárások: Gépészmérnök vagy mechatronikai mérnök hallgató, vagy friss diplomás Heti legalább 30 munkaóra vállalása…

Vezető tervező

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, gyártósorok gépészeti önálló tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően A robotcellák, célgépek,…

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

Gépész tervező mérnök

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, robotcellák, gyártósorok gépészeti tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően Milyen elvárásoknak kell…

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Gyártási technológiák, a 21. század innovációi

A gyártás egyik meghatározó pontja a megfelelő gyártási technológia kiválasztása. A megfelelő technológia kiválasztásán múlik minden egy cég jövőjében. A cél természetesen, minőségi termékek előállítása lehető a legalacsonyabb áron. Megfelelő…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Projektvezető

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Projektek leszállítása határidőre, a megfelelő minőségben, a költségkereteken belül Projektcsapat vezetése (feladatok delegálása és teljesülésük követése, ellenőrzése) Külső és belső érintettek menedzsmentje, kapcsolattartás a…