Tudástár és Blog

Gyártási technológiák, a 21. század innovációi

A gyártás egyik meghatározó pontja a megfelelő gyártási technológia kiválasztása. A megfelelő technológia kiválasztásán múlik minden egy cég jövőjében. A cél természetesen, minőségi termékek előállítása lehető a legalacsonyabb áron.

Megfelelő tervezés nélkül viszont ez a cél lehetetlen egy leendő cég számára. Ezért már a cégalapításánál meg kell megtervezni a gyártási folyamatokat és az alkalmazott technológia kiválasztását. Nem csak a megfelelő technológián múlhat, a munkaerő kiválasztása is fontos szerepet tölt be.

A leendő cégnek rendelkeznie kell a megfelelő szakértelemmel ellátott munkaerővel, érdemes tehát a kívánt ország és helyiség munkaerejének képzettségi szintjét felmérni egy-egy technológia alkalmazása előtt. Az anyagok gyári feldolgozására érdemes olyan technológiát választani, mely a jövőben is megállja majd a helyét. Az automatizálás mindennapjaiban nem érdemes olyan eszközökbe befektetni, melyek pár év múlva úgyis cserére szorulnak majd. A 21. század innovatív gyártási folyamatai a robottechnológia és az additív gyártás.

Additív gyártás, mint jövő?

Az additív gyártás, azaz a 3D nyomtatás még új keletű bizonyos ipari szegmensekben. Térhódítása azonban töretlen, éves szinten 30%-os növekedés figyelhető meg bizonyos piaci rétegeken, legyen az fém alkatrészek vagy orvos technológiai eszközök gyártása. A gyártás pozitívuma, hogy például fémmegmunkálás során az additív technológia önmagában állítja elő a terméket, tehát nincs felesleg gyártás vagy későbbi megmunkálás. Munkafolyamatokat tekintve egyszerűbb folyamat az additív gyártás, de vajon hasznosabb is?

A 3D gyártás során az egyik legnagyobb hátrány a minőségi alkatrészek változása. A nyomtatás során ugyanis előfordulhat, hogy rossz alapanyagból vagy nem az alkalmas technológiával dolgoznak. Egy nagyobb tétel gyártásánál a cég jó hírébe és az alapanyag költségébe kerülhet. További hátránya, hogy a gyártás során számolni kell az emberi mulasztások előfordulásával is. A rossz nyersanyagtól a figyelmetlenségen át a legapróbb hiba is meghatározó lehet a termelés során.

Robottechnológia és a kézi munkaerő együttműködése

Az új piaci modellek létrejöttével a gyártócsarnokok nélkülözhetetlen elemei lettek a robotok. Nem csak a munkaerő hiányában nyújt segítséget a cégeknek, de a meglévő munkaerő segítségében is. Megfelelő gyártástervezés mellett ugyanis a kézi és a gépi munkaerő összhangban képes egymást kiegészítve dolgozni, miközben biztonsági védelmet is nyújtanak egymásnak.

A dolgozók védelme fontos szempont a gyártás során, az automatizálásnak köszönhetően a gépek tehermentesítik az embert, bizonyos reprodukciós folyamatokat pedig elvégeznek. Ezeknek a pozitív hatásoknak köszönhetően a selejtek száma a minimálisra csökken, a termelési folyamatok felgyorsulnak, az előállított termékek pedig minőségileg jobbá válnak. Szakemberek szerint ez az együttműködés maga az Ipar 4.0, mely a gépek és az emberek közötti összhangra utal.

További cikkeink

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…

Szakértői mérnökgárda

Házon belül kiépítettünk gépésztervező, villamostervező, PLC és robotprogramozó, mechanikus és villamos szerelő részleget, illetve a különböző területeket koordináló, minősített projektvezetőkből álló csapatot. Gépészmérnökeink a Solid Edge tervező szoftvert használják és…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech