Ipari automatizálás – A nagyok kiváltsága vagy a fejlődés mércéje?

A ma rendelkezésre álló technológiák az ipari automatizálásban is korlátlan lehetőségeket tartogatnak a jövőt illetően. A korábbi elszigetelt fejlesztések, az automatizálási iparág szétaprózottsága kicsit hátráltatta ugyan a fejlődést, de az információk megosztása és a gépek egymással való összekapcsolása és kommunikációja fel fogja gyorsítani a haladást. Az egyedi fejlesztésektől az univerzálisan alkalmazható technológiák felé történő elmozdulás olcsóbbá teszi az automatizálást, ezért a kisebb cégek számára is elérhetővé válik.

Óriási tévedés, hogy az automatizálás csak a nagy cégek kiváltsága. A kutatás-fejlesztés költségei azok, amelyek az automatizálást megdrágítják, a kisebb cégek hasznosíthatják a már bevált megoldásokat, és szükséges is, hogy automatizálják a munkaigényes folyamatokat, ha versenyben akarnak maradni.

Ipari automatizálás a PLC-től a robotokig

A programozható logikai vezérlőket (PLC) az 1970-es években fejlesztette ki Dick Mortley és csapata. Ezzel majdnem egy időben jelent meg a Honeywell “elosztott” vezérlőrendszere (DCS). Csak a személyi számítógépek színre lépésével váltak ezek a fajta vezérlőrendszerek olcsóbbá. Ezek a fejlesztések inkább egyediek voltak, nem terjedtek el tömeges méretekben.

Az érzékelők (szenzorok) terén viszont volt néhány jelentős újítás, amelyet nagy volumenben használtak az automatizálásban. Az automatizálási szoftvereknek is voltak szép napjai, de ma már inkább az jellemző, hogy beépülnek a termékekbe, és nem önállóan értékesítik őket.

A robotok megjelenésével az automatizáció új irányt vett, és a robottechnológia további térhódítása várható az elkövetkező évtizedekben.

A teljes iparágra tehát a széttöredezettség, a szegmensek kiszolgálására való szakosodás, az egyedi megoldások fejlesztése a jellemző. Cégünk is ezt az irányvonalat képviseli, minden ügyfelünknek személyre szabott szolgáltatást nyújtunk.

Új technológiai irányok az automatizációban

A robottechnológia elképesztő ütemben fejlődik, egyre több feladatot lehet ma már a mesterséges intelligencia vezérlésű robotokra, cobotokra, drónokra bízni. A digitális átalakulás egyéb technológiái is – mint az IoT, Big Data és felhőtechnológia – egyre jobban beszivárognak az automatizálásba. A robotok egyre inkább alkalmasak lesznek önálló feladatvégzésre, és a ma még elszigetelten működő gépek a jövőben egy nagy hálózatba integrálódva képesek lesznek a gép-gép közötti kommunikációra.

A valós idejű rendszerek komplex alkalmazkodó és többfunkciós rendszereket képeznek majd. A rendszer végpontjain vezeték nélküli nanoszenzorok fogadják be és továbbítják az adatokat.

A teljesen automatizált gyár koncepciója már jó ideje létezik, de a megvalósítás kissé döcögős, mivel nem egyszerű és főképp nem olcsó egy gyárat egy termékről egy másikra átállítani. A teljesen automatizált gyártósorokra már sokkal több pozitív példát lehet találni. A vevők online rendelnek, elektronikus tranzakciók során “tárgyalják meg” a mennyiséget, színt, méretet, árat, majd az intelligens gyártósor legyártja, becsomagolja és szállításra összekészíti a rendelést.

Mérnökcsapatunk segít, hogy az automatizálás ne csak a nagyok kiváltsága legyen, megtervezi az automatizálás fázisait, akár lépcsőzetes bevezetéssel is.

Optimalizálja velünk gyártási folyamatait!

hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech