Tudástár és Blog

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

Az embereket helyettesítő vagy nekik besegítő robotok ötlete azonban nem mostani, már az ókorban is leírtak olyan masinákat, melyek bizonyos dolgok elvégzését átvették volna az emberektől. A 9. században még könyvet is kiadtak, melyben több száz hasonló ötletet gyűjtöttek össze, s ez máig fennmaradt és elolvasható. A mai értelemben vett ipari robotok iránt a termelés felfutásával nőtt meg az igény, amikor is szükség lett olyan gépekre, melyek segítik a nagy volumenű gyártást. A NC gépek kifejlesztése, a számítógépek és az integrált áramkörök térhódítása egymás után jelent meg a robotgyártás területén, ahol már az 1950-es évektől megjelentek az első kezdetleges gépek.

Ezek még nem rendelkeztek érzékelőkkel, s olyan feladatra állították be őket, amely túl veszélyes volt az emberek számára. Ezután a fejlesztések során elkészültek az olyan automaták, melyek már hegesztettek, köszörültek vagy hasonló munkafolyamatokat végeztek egymás után. Ezzel javult a termelékenység, csökkent az élőmunka iránti igény, és olcsóbbá váltak a gyártási folyamatok.

Az ipari robotok elterjedése

Miután az 1954-ben kifejlesztett, Ultimate nevet kapó robot sikeres lett, hamar felbukkantak a befektetők is a területen. 1961-ben már termelésbe is állt az Unimate elnevezésű robot, mely a General Motors gyárában kezelte az öntvényeket, s hegesztette azokat a beprogramozott utasítások szerint.

A prototípus még masszívan veszteséges volt a gyártó számára, de miután bevált, a GM további 66 darabot rendelt be belőle. Ez persze felkeltette a rivális Ford érdeklődését, s hamarosan a saját gyáraiban is hadrendbe álltak az ipari robotok. Az autóipar ezután rengeteg pénzt ölt bele a fejlesztésbe, s hamarosan az egész iparág az automata segítők munkájára épült. Máig ez a szektor az, ahol a legtöbb robot dolgozik a termelés során.

A kutatásba olyan szellemi trösztök is beszálltak, mint az MIT, a világ egyik leghíresebb műszaki egyeteme, s ki is fejlesztette saját változatát, mely szenzorok és mikroszámítógép segítségével működött. Az 1970-es és 1980-as években egymás után jöttek ki a mind modernebb változatok, s az ipar öntötte a pénzt a robotikai cégek számláira. Természetesen fiaskók is előfordultak, a GM 40 milliárd dollárral égette meg magát harminc évvel ezelőtt, miután nem mérte fel megfelelően a lehetőségeket, s saját programja kudarcba fúlt.

Ennek ellenére az ipari robotok mind szélesebb körben terjedtek el, sokszor 30%-os bővülést mutatva fel évente. Bár az 1990-es években visszaesés következett be, a 2000-es évektől ismét robbanásszerű növekedés jellemezte az ilyen berendezések bővülését. A 2010-es években folytatódott az emelkedés, napjainkban is számos újabb és újabb ipari robot kerül telepítésre a világ minden pontján.

Az elérhető digitális eszköztárak soha nem látott flexibilitást adnak a robotok felhasználásában, melyek az emberi munkaerőnél sokkal precízebb és összetettebb feladatok elvégzésére is képesek. Megoldást jelenthetnek a számos szektort sújtó munkaerőhiányra, így mind nagyobb érdeklődés várható a jövőben is a felhasználásuk iránt.

További cikkeink

Mennyi munkaerőt képes kiváltani egy robot?

Azzal keresett meg minket egy raklapgyártással foglalkozó cég, hogy segítsünk nekik kiszámíthatóbbá tenni a gyártást. Egyúttal növelni akarták a termelési kapacitást, hogy nagyobb volumenű megrendeléseket gyorsabban és kiszámíthatóan teljesíthessenek. Az első számú problémájuk az volt, hogy az emberi erővel végzett, nehéz fizikai munkákra egyre nehezebb munkaerőt találni.

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Fémek felületi kezelésének lehetőségei

A fémek felületét különféle módokon lehet kezelni. A fizikai vagy kémiai eljárások során elérhető, hogy a festék vagy más réteg jobban tapadjon, a felület jobban ellenálljon a korróziónak, jobban forraszthatóvá váljon a fém, stb.