Tudástár és Blog

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Ugyanis képesek egy térben az emberrel közös munkafolyamatokat elvégezni, továbbá érzékelni az útjába kerülő akadályokat (ember, tárgy stb.). A közös munkának köszönhetően pedig emberi felügyelet mellett biztonságos gyártási folyamatok jöhetnek létre, melyek által a termelés gyorsabb, precízebb, rugalmasabb és biztonságosabb.

A kollaboratív robotok tulajdonképpen „kerítés” nélküli robotok, hiszen képesek érzékelni a másik felet, így képesek arra is, hogy védelmezze a robottal dolgozó munkavállalót is. Ez az innovatív biztonságtechnika nem csak megkönnyíti a munkafolyamatokat, de egy olyan jövő érzetét kelti, ahol ember és robot pozitív termelési jövőt teremthet. Pozitív példájának köszönhetően, más ipari robotoknál (nem kollaboratív) is változások és átalakulások születnek a jövőben.

Hiedelmek a robotvilággal kapcsolatban

 

Mivel az innovatív technológia hatalmas előnyökkel és anyagi sikerekkel jár, nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a folyamatokat komoly tervezés és a megfelelő kommunikáció kialakítása teszi azzá, ami. A tervezők hosszú évek alatt tették azzá a technológiát, amely ma számos ipar jövőjének kulcsa. Az egyik legkényesebb pontja az alkalmazásnak a biztonság kérdése.

Számos hiedelem és fantasztikum él a laikusok körében, hogy a robot kártékony terméke az emberiségnek. Az ipari felhasználásnál pedig inkább félelemre ad okot, hiszen az emberi munkaerő megszűnésével azonosítják leginkább. A kollaboratív robotok jelensége pedig egyszerűen hiányzik a köztudatból. A technika fejlődése azonban nem az emberi munkaerő elvesztésére törekszik sokkal inkább egy közös jövő meglétére.

A kockázatok csökkenése a robotok által

A technológia használatával számos pozitív biztonságtechnikai hatás figyelhető meg. Emberi viszonylatban csökkennek a kéz és egyéb sérülések lehetősége, monoton és megterhelő munkafolyamatok, továbbá a komplikált jogosultsági rendszer hiánya végett a figyelmetlenségből vagy gondtalanságból előforduló balesetek száma is csökken. Továbbá a munkaeszközöknél nincs éles felület, mivel a szélek lekerekítettek. A technológia nem csak biztonságot nyújt, de mobilitásának köszönhetően könnyen szállíthatóvá is vállnak. Ez főként akkor hasznos, ha termelés során más gyártási folyamatokra kell váltani a cégnek.

Természetesen vannak bizonyos kockázatok, melyek előfordulhatnak a termelés során. A figyelem és szakértelem hiánya óhatatlanul problémát okozhat. Ezért mindenképp fontos a megfelelő képzettség és munkatapasztalat a munkaerő részéről. A munkafolyamatok során nem hiába születnek bizonyos protokollok, melyeket a munkavállalók kötelesek betartani. A gépekben rejlő energia ugyanis képes sérülések okozására, ha szak avatatlan kezek felügyelik.

További cikkeink

Gépészmérnök gyakornok

Feladatok: Kisebb alkatrész tervezési feladatok (Solid Edge/Team Center) Gépkönyvek elkészítése Dokumentáció kezelés, visszakövetés Társosztályokkal való kapcsolattartás Elvárások: Gépészmérnök vagy mechatronikai mérnök hallgató, vagy friss diplomás Heti legalább 30 munkaóra vállalása…

Vezető tervező

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, gyártósorok gépészeti önálló tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően A robotcellák, célgépek,…

A CNC gépek

A CNC betűszó az angol Computer Numerical Control kifejezésből ered, s számítógéppel vezérelt szerszámgépet jelent. Az ilyen gépek iránti igény már az iparosodás során megnövekedett termelésnél is jelentkezett, de a gyakorlatban az ipari robotok 1940-es évektől kezdődő fellendülésével vált valósággá.

Ipari robotok a 21. században

Az ipari robotok alkalmazása a termelésben ma már nélkülözhetetlen, hiszen gyakran ezek a gépek végzik a legnehezebb feladatokat. A munkakörülményeik sokszor elviselhetetlenek lennének az emberek számára, így nem létezhet modern ipar nélkülük.

Gépész tervező mérnök

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, robotcellák, gyártósorok gépészeti tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően Milyen elvárásoknak kell…

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek. Ugyanis képesek egy térben…

Projektvezető

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Projektek leszállítása határidőre, a megfelelő minőségben, a költségkereteken belül Projektcsapat vezetése (feladatok delegálása és teljesülésük követése, ellenőrzése) Külső és belső érintettek menedzsmentje, kapcsolattartás a…