Tudástár és Blog

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Ugyanis képesek egy térben az emberrel közös munkafolyamatokat elvégezni, továbbá érzékelni az útjába kerülő akadályokat (ember, tárgy stb.). A közös munkának köszönhetően pedig emberi felügyelet mellett biztonságos gyártási folyamatok jöhetnek létre, melyek által a termelés gyorsabb, precízebb, rugalmasabb és biztonságosabb.

A kollaboratív robotok tulajdonképpen „kerítés” nélküli robotok, hiszen képesek érzékelni a másik felet, így képesek arra is, hogy védelmezze a robottal dolgozó munkavállalót is. Ez az innovatív biztonságtechnika nem csak megkönnyíti a munkafolyamatokat, de egy olyan jövő érzetét kelti, ahol ember és robot pozitív termelési jövőt teremthet. Pozitív példájának köszönhetően, más ipari robotoknál (nem kollaboratív) is változások és átalakulások születnek a jövőben.

Hiedelmek a robotvilággal kapcsolatban

 

Mivel az innovatív technológia hatalmas előnyökkel és anyagi sikerekkel jár, nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a folyamatokat komoly tervezés és a megfelelő kommunikáció kialakítása teszi azzá, ami. A tervezők hosszú évek alatt tették azzá a technológiát, amely ma számos ipar jövőjének kulcsa. Az egyik legkényesebb pontja az alkalmazásnak a biztonság kérdése.

Számos hiedelem és fantasztikum él a laikusok körében, hogy a robot kártékony terméke az emberiségnek. Az ipari felhasználásnál pedig inkább félelemre ad okot, hiszen az emberi munkaerő megszűnésével azonosítják leginkább. A kollaboratív robotok jelensége pedig egyszerűen hiányzik a köztudatból. A technika fejlődése azonban nem az emberi munkaerő elvesztésére törekszik sokkal inkább egy közös jövő meglétére.

A kockázatok csökkenése a robotok által

A technológia használatával számos pozitív biztonságtechnikai hatás figyelhető meg. Emberi viszonylatban csökkennek a kéz és egyéb sérülések lehetősége, monoton és megterhelő munkafolyamatok, továbbá a komplikált jogosultsági rendszer hiánya végett a figyelmetlenségből vagy gondtalanságból előforduló balesetek száma is csökken. Továbbá a munkaeszközöknél nincs éles felület, mivel a szélek lekerekítettek. A technológia nem csak biztonságot nyújt, de mobilitásának köszönhetően könnyen szállíthatóvá is vállnak. Ez főként akkor hasznos, ha termelés során más gyártási folyamatokra kell váltani a cégnek.

Természetesen vannak bizonyos kockázatok, melyek előfordulhatnak a termelés során. A figyelem és szakértelem hiánya óhatatlanul problémát okozhat. Ezért mindenképp fontos a megfelelő képzettség és munkatapasztalat a munkaerő részéről. A munkafolyamatok során nem hiába születnek bizonyos protokollok, melyeket a munkavállalók kötelesek betartani. A gépekben rejlő energia ugyanis képes sérülések okozására, ha szak avatatlan kezek felügyelik.

További cikkeink

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…

Szakértői mérnökgárda

Házon belül kiépítettünk gépésztervező, villamostervező, PLC és robotprogramozó, mechanikus és villamos szerelő részleget, illetve a különböző területeket koordináló, minősített projektvezetőkből álló csapatot. Gépészmérnökeink a Solid Edge tervező szoftvert használják és…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech