Tudástár és Blog

Nyolc szempont a választáshoz amikor PLC-k, PC-k vagy PCA között kell dönteni

A vezérlés a rendszered agyaként szolgál. Nem túlzás kijelenteni, hogy a legfontosabb elemei a rendszerednek. Hogyha nem érted a rendszer vezérlését akkor jobb, hogyha itt meg is állsz. A megfelelő platform kiválasztásával kezdődik egész. Az alábbi pontok végig vezetnek ezen a folyamaton.

1. Mennyire fontos a költség?

Hogyha a költség a tényező akkor fontoljunk meg egy PC alapú vezérlőt. Gyakrabban olcsóbbak, mint PLC társaik. Az árkülönbség néhány oka a beszállítók árképzéséhez tulajdonítható, de köthető azokhoz a költséghez, amit a PLC-k strapabíróvá tételére fordítanak.

2. Milyen szakmai ismerettel rendelkezik a személyzeted?

Általában a PLC a legkiforrottabb megoldás, ami lehetővé teszi hogy könnyen találjunk hozzá szakképzett irányító technikust. A PLC-k többsége, Amerikában legfőképpen, úgy nevezett létradiagrammos programozási nyelvet használ, ami ismerős lehet számos karbantartó technikusnak. PCA is úgy tervezték, hogy kombinálták a magas szintű funkcionalitást az egyszerű integrációval. A PC alapú vezérlők jelentős mértékű testreszabási lehetőséget kínálnak. Mielőtt elindulsz ezen az vonalon fontold meg hogy megvan-e hozzá házon belüli szaktudás, hogy támogassa ezt. Ne felejtsd el, hogyha a jelenlegi személyzet távozik a te feladatod megtalálni a pótlásukat.

3. Mennyire szokatlan az alkalmazásod?

Mindent összevetve, általában könnyebb testre szabni egy PC alapú vezérlőt, hogy elbánjon egy rendhagyó alkalmazással, mint testre szabni hozzá egy PLC-t. A fejlesztők megtudják választani a funkcionalitásukat, programozási nyelvet és még a nem Windows alapú operációs rendszerrel is tudnak dolgozni.

4. Mennyire összetett az alkalmazásod?

A PLC-k olyan műveletekben jeleskednek, mint pl. I/O kezelés, számolás és időzítés. Korlátozott mozgás vezérlésre is képesek, de a frissítési gyakoriságuk túl alacsony ahhoz jóval kifinomultabb mozgásokat kezeljenek. A roppant összehangolt mozgásokkal rendelkező gépek, mint pl. Csomagoló gépek, PLC-ihez fontold meg, hogy dedikált mozgásvezérlőt használsz.

5. Milyen durva környezetbe használnád?

Évtizedek alatt tették strapabíróvá a PLC-ket az ipari környezet ellenállásaival szemben. Az elvárt élettartamuk 10 vagy 20 év is lehet. Az új generációs ipari célra épített PC-k eredményezték az eddigi legszívósabb PC alapú vezérlőket, de a legdurvább környezetekben még mindig megkívánják a PLC-k alkalmazását.

6. Rugalmasságra van szükséged?

A PC alapú vezérlők nem csak adják magukat a testreszabáshoz, hanem az eszköz teljes élettartamán keresztül támogatják is azt.

7. Sebességre vágysz?

A PC alapú vezérlők általánosságban gyorsabbak lesznek mint a PLC-k.

8. Mi várható a jövőben?

Az IT és műveleti technológiák megnövekedett integrációja sokkal vonzóbbá tette a PC alapú vezérlést. Egy PC képessége, hogy más PCk-kel illetve többféle IT eszközzel is képes kommunikálni sokkal jobban alkalmazható a különféle IT és műveleti kapcsolatokhoz melyeket manapság egyre többet láhatunk. Egyértelműen egy PLC is használható ugyanolyan módszerrel, mint egy PC alapú vezérlő, de gateway-k, and/or switch-k, gyakran kellenek szerverek, mint egy köztes csatlakozási lépés. Megéri figyelembe venni, hogy a iskolájukat most végző gépészek és technikusok sokkal nagyobb eséllyel rendelkeznek azzal a szakismerettel, amik megfelelőek mind PC-khez és PLC-khez. Ahogy átszervezted a munkafolyamataidat ráfogsz ébredni, hogy PC alapú vezérlés sokkal legmegfelelőbb választás.

További cikkeink

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…

Szakértői mérnökgárda

Házon belül kiépítettünk gépésztervező, villamostervező, PLC és robotprogramozó, mechanikus és villamos szerelő részleget, illetve a különböző területeket koordináló, minősített projektvezetőkből álló csapatot. Gépészmérnökeink a Solid Edge tervező szoftvert használják és…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech