Tudástár és Blog

Nyolc szempont a választáshoz amikor PLC-k, PC-k vagy PCA között kell dönteni

A vezérlés a rendszered agyaként szolgál. Nem túlzás kijelenteni, hogy a legfontosabb elemei a rendszerednek. Hogyha nem érted a rendszer vezérlését akkor jobb, hogyha itt meg is állsz. A megfelelő platform kiválasztásával kezdődik egész. Az alábbi pontok végig vezetnek ezen a folyamaton.

1. Mennyire fontos a költség?

Hogyha a költség a tényező akkor fontoljunk meg egy PC alapú vezérlőt. Gyakrabban olcsóbbak, mint PLC társaik. Az árkülönbség néhány oka a beszállítók árképzéséhez tulajdonítható, de köthető azokhoz a költséghez, amit a PLC-k strapabíróvá tételére fordítanak.

2. Milyen szakmai ismerettel rendelkezik a személyzeted?

Általában a PLC a legkiforrottabb megoldás, ami lehetővé teszi hogy könnyen találjunk hozzá szakképzett irányító technikust. A PLC-k többsége, Amerikában legfőképpen, úgy nevezett létradiagrammos programozási nyelvet használ, ami ismerős lehet számos karbantartó technikusnak. PCA is úgy tervezték, hogy kombinálták a magas szintű funkcionalitást az egyszerű integrációval. A PC alapú vezérlők jelentős mértékű testreszabási lehetőséget kínálnak. Mielőtt elindulsz ezen az vonalon fontold meg hogy megvan-e hozzá házon belüli szaktudás, hogy támogassa ezt. Ne felejtsd el, hogyha a jelenlegi személyzet távozik a te feladatod megtalálni a pótlásukat.

3. Mennyire szokatlan az alkalmazásod?

Mindent összevetve, általában könnyebb testre szabni egy PC alapú vezérlőt, hogy elbánjon egy rendhagyó alkalmazással, mint testre szabni hozzá egy PLC-t. A fejlesztők megtudják választani a funkcionalitásukat, programozási nyelvet és még a nem Windows alapú operációs rendszerrel is tudnak dolgozni.

4. Mennyire összetett az alkalmazásod?

A PLC-k olyan műveletekben jeleskednek, mint pl. I/O kezelés, számolás és időzítés. Korlátozott mozgás vezérlésre is képesek, de a frissítési gyakoriságuk túl alacsony ahhoz jóval kifinomultabb mozgásokat kezeljenek. A roppant összehangolt mozgásokkal rendelkező gépek, mint pl. Csomagoló gépek, PLC-ihez fontold meg, hogy dedikált mozgásvezérlőt használsz.

5. Milyen durva környezetbe használnád?

Évtizedek alatt tették strapabíróvá a PLC-ket az ipari környezet ellenállásaival szemben. Az elvárt élettartamuk 10 vagy 20 év is lehet. Az új generációs ipari célra épített PC-k eredményezték az eddigi legszívósabb PC alapú vezérlőket, de a legdurvább környezetekben még mindig megkívánják a PLC-k alkalmazását.

6. Rugalmasságra van szükséged?

A PC alapú vezérlők nem csak adják magukat a testreszabáshoz, hanem az eszköz teljes élettartamán keresztül támogatják is azt.

7. Sebességre vágysz?

A PC alapú vezérlők általánosságban gyorsabbak lesznek mint a PLC-k.

8. Mi várható a jövőben?

Az IT és műveleti technológiák megnövekedett integrációja sokkal vonzóbbá tette a PC alapú vezérlést. Egy PC képessége, hogy más PCk-kel illetve többféle IT eszközzel is képes kommunikálni sokkal jobban alkalmazható a különféle IT és műveleti kapcsolatokhoz melyeket manapság egyre többet láhatunk. Egyértelműen egy PLC is használható ugyanolyan módszerrel, mint egy PC alapú vezérlő, de gateway-k, and/or switch-k, gyakran kellenek szerverek, mint egy köztes csatlakozási lépés. Megéri figyelembe venni, hogy a iskolájukat most végző gépészek és technikusok sokkal nagyobb eséllyel rendelkeznek azzal a szakismerettel, amik megfelelőek mind PC-khez és PLC-khez. Ahogy átszervezted a munkafolyamataidat ráfogsz ébredni, hogy PC alapú vezérlés sokkal legmegfelelőbb választás.

További cikkeink

Mechanikus szerelő

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Szerelés elvégzése műszaki dokumentáció alapján, és/vagy a szerelde vezetőjének instrukciója alapján Kereskedelmi és gyártott tételek átvétele a raktártól, beszerelésig annak műszaki állapotának megőrzése Adott…

Gépész tervező mérnök

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Egyedi célgépek, készülékek, gyártósorok gépészeti tervezése Tervező munkához szükséges számítások elvégzése Műszaki dokumentációk elkészítése Konzultáció kollegákkal a főbb funkciókat illetően Milyen elvárásoknak kell megfelelned?…

CAD szoftverek a mindennapokban

Az automatizálással párhuzamosan szükségessé váltak olyan szoftverek, melyek a tervezési folyamatok idejét is képesek csökkenteni. Mivel sikeresen rövidíthető lett egy termék előállításának ideje, szükségessé vált egy olyan szoftver is, mely…

Kollaboratív robotok jelensége az iparban

A kollaboratív robotok terjedése egyre biztatóbb jelenség a piacok világában. Számos pozitív hatásuknak köszönhetően ugyanis nem csak a termelésben segédkeznek, de bizonyos biztonsági hibákat is kiküszöbölnek.

Projektvezető

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Projektek leszállítása határidőre, a megfelelő minőségben, a költségkereteken belül Projektcsapat vezetése (feladatok delegálása és teljesülésük követése, ellenőrzése) Külső és belső érintettek menedzsmentje, kapcsolattartás a…

Villamos szerelő

Milyen feladatok várnak az új munkatársra? Villamos vezérlőszekrények villamos és mechanikus szerelése Az épített gépek műhelyi és helyszíni villamos szerelése, bekötése A villamos szerelésekhez kapcsolódó mechanikai szerelések (pl. érzékelő felszerelés,…

Fémek felületi kezelésének lehetőségei

A fémek felületét különféle módokon lehet kezelni. A fizikai vagy kémiai eljárások során elérhető, hogy a festék vagy más réteg jobban tapadjon, a felület jobban ellenálljon a korróziónak, jobban forraszthatóvá váljon a fém, stb.