Tudástár és Blog

Termékek életciklusának a kezelése: PLM rendszer

Az ipar fejlődésével, az automatizálási folyamatokkal egyre nagyobb problémákat okoz a gyártott termékek számának kikalkulálása, a mindig új és új technikákkal módosuló gyártási folyamatok kézben tartása, megfelelés egy adott piac számára.

Szerencsére ezek a problémák egy kis befektetéssel már könnyen orvosolhatóak, hiszen a tervező szoftverek folyamatos fejlesztése és karbantartása ezért is van.

A cél töretlenül a minél nagyobb bevétel generálása a gyártóiparban, a gyártás szemléletének változása azonban folyamatosan változott az évtizedek során. Volt, amikor a mennyiség számított a minőséggel szemben, volt, amikor a vevők száma. Szerencsére az utóbbi időkben magára a termékre és annak életciklusára helyeződött át a fókusz.

Az életciklusok fontossága

A gyártási folyamatok bővülésével minden megváltozott, hiszen míg régen a tervezés, nyersanyagok beszerzése, gyártóerő és hely biztosítása, az eladás számított leginkább, ma már versenyelőnyt biztosít a határidők betartása, minőségbiztosítás, a termék utóélete: karbantartása, megszüntetése, újrahasznosítása. Ez utóbbi egyre égetőbb kérdéssé növi ki magát Földünk apadó nyersanyagforrásai és környezetszennyezései végett. Minél hamarabb keresni kell a lehetőséget a felhasználható anyagok kinyerésére. Nagy előnyt jelent továbbá a párhuzamos munkavégzési lehetőség az adott terméken, a megtervezett/ legyártott/ utó gondozott termék adatainak megfelelő kezelése, egy helyen tárolása, könnyű hozzáférhetősége.

A PLM (Product Lifecycle Management – termékéletciklus kezelés) koncepció a termék egyre komplexebb életciklus kezelésére született. A lényege, hogy a termék minden egyes életciklusához tartozó összes, leginkább műszaki jellegű dokumentumot, adatot, folyamatot, projektet egy egységes rendszeren belül kezel.

A rendszer előnye

A rendszer segítségével a termék ajánlati fázisától kezdve, a tervezésen, fejlesztésen, gyártáson, szerelésen, programozáson / beüzemelésen, karbantartáson keresztül a megszüntetéssel, újrahasznosítással bezárólag keletkező minden információt egységes adatbázisban tárol. Verziókövetést biztosítanak a különböző PLM megoldások, amellyel párhuzamos munkavégzés is megvalósítható: gondoljunk például a mérnökök összehangolt és egyidejű munkájára. De lényeges, hogy a különböző területen dolgozó szakemberek munkái is összehangolhatóbbá válnak. A munka átvétele könnyebben megvalósítható, hiszen az adatok rendelkezésre állnak. A főbb folyamatokat az előre meghatározott munkafolyamatok adják.

Mindezek hatására a termékfejlesztési idő lerövidülhet, a gyártási adatok mindig naprakészek, a költségek kiszámíthatóbbá válhatnak. A PLM használata már nem csak a nagyobb cégek számára nyújt lehetőséget, hanem a kis és középvállalkozásoknak is. Számukra optimalizált PLM megoldások is léteznek. Érdemes figyelni a rendszer bevezetésére, hiszen ez többet jelent, mint egy CAD megvásárlása.

A jól bevált PLM megoldás kiválasztásán túl fontos az adott forgalmazó tapasztalata, technikai tudása is, mint ahogy lényeges az ügyfelek igényeinek, a jelenleg használt rendszernek a felmérése, a megfelelő informatikai környezetek biztosítása, no meg a határidők szem előtt tartása.

További cikkeink

Integrált projektvezetés

PMI – IPMA Az ipari automatizálás világa a szemünk láttára nap mint nap változik, egyre nagyobb kihívás elé állítva a projektvezetőinket. Hitünk szerint csak a folyamatos képzések, a nemzetközi projektmenedzsment…

Szakértői mérnökgárda

Házon belül kiépítettünk gépésztervező, villamostervező, PLC és robotprogramozó, mechanikus és villamos szerelő részleget, illetve a különböző területeket koordináló, minősített projektvezetőkből álló csapatot. Gépészmérnökeink a Solid Edge tervező szoftvert használják és…
hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian
iso_promatech